Чернихивският Архиепископ Евстратий Зоря подари панагия на Стареца на Халкидона Емануил от името на Киевския Митрополит Епифаний | СНИМКИ

In other languages: UKR

Автор: Йордан Георгиев

Негово Високопреосвещенство Чернихивският и Нижнинският Архиепископ г-н Евстратий (Зоря) от 19 март 2021 г. е на официално посещение във Фенер по повод интронизацията на Стареца на Халкидона г-н Емануил.

На 19 март 2021 г. веднага след пристигането си в Константинопол Архиепископ Евстратий се срещна с Н.Б. Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей във Фенер, а след края на Малкото повечерие с I Статия на Богородичния канон се срещна и разговаря с Митрополита на Ретимно и Авлопотамос г-н Евгений.

Днес на 20 март 2021 г. Архиепископ Евстратий присъства на интронизацията на Стареца на Халкидона г-н Емануил в Катедралния Храм на Света Троица в Халкидона (Кадъкьой).

Ето, какво написа Архиепископ Евстратий Зоря на своята страница във Facebook по случай интронизацията на Стареца на Халкидона Емануил:

В Катедралния Храм на Старейшата Митрополия на Халкидона, която се намира в азиатската част на Истанбул (с център в района на Кадъкьой), в присъствието на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей се състоя интронизацията на новия Митрополит на Халкидона Емануил.

В храма присъстваха много Архиереи на Вселенската Патриаршия, представители на Александрийската и Йерусалимската Патриаршия, духовници и миряни, дипломати, вкл. посланикът на Украйна Андрий Сибига и генералния консул в Истанбул на Украйна Александър Хаман, представители на гръцкото правителство, турските власти, служители на Арменската и Римокатолическата църкви и много почетни гости.

Предстоятелят на ПЦУ Блеженейшият Митрополит на Киев и на цяла Украйна Епифаний беше представен от делегация, състояща се от Архиепископ Евстратий, заместник-председател на Отдела за външни църковни отношения и отец Михаил Омелян, старши преподавател в Киевската православна богословска академия.

Митрополит Емануил отправи благодарствен молебен, след което Архимандрит Григорий, Главен секретар на Светия Синод прочете синодалния акт за избора на Митрополит Емануил на Халкидонския престол.

Вселенският Патриарх произнесе слово, в което отбеляза както древната история, така и особената роля на Халкидон и неговата Митрополия в живота на Патриаршията, но и за предишната ползвотворна работа на Митрополит Емануил като му пожела Божията помощ и успех в новото му служение. Поздравления изказаха представители на духовенството на Митрополията и гръцката общност.

В заключение, Митрополит Емануил произнесе благодарствено слово, части от които произнесе на гръцки, турски, английски и френски език.

След интронизацията от името на Негово Блаженство Митрополит Епифаний, Архиепископ Евстратий връчи на Митрополит Емануил възпоменателна панагия“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal