Хиротония на Преосвещения Епископ на Хунедоара Нестор (Динкулеана) в град Дева | СНИМКИ

In other languages: RO

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес, Неделя Месопустна на 07 март 2021 г., Архимандрит Нестор Динкулеана беше ръкоположен за Викарен Епископ на Епископията на Дева и Хунедоара.

Преосвещеният Епископ на Худеора г-н Нестор е първият Викарен Епископ в историята на Епископията на Дева и Хунедоара, най-младата Епархия в Румъния.

Хиротонията на новия Викарен Епископ беше извършена по време на Божествената Литургия от Архиепископа на Сибиу и Митрополита на Трансилвания г-н Лаврентий в съслужение със седем Архиереи в Катедралата Успение Богородично в Дева.

С дълбоко смирение и вътрешен трепет, по призива на Господа, се осмелявам да се доближа до високото и свято служение – служба, на която ангелските сили остават удивени, но която Бог е поверил на хората като живо присъствие на земята по Неговата благодат и по пътя, който води към Неговото Царство“, изповяда пред всички Негово Преосвещенство Епископът на Хунедоара г-н Нестор.

На снимката: Епископът на Дева и Хунедоара г-н Гурий (вляво), когато поставя митрата на главата на новоръкоположение за Викарен Епископ на Хунедоара г-н Нестор (вдясно с черната брада)

Новият Викарен Епископ също така изрази „смирена благодарност и синовно послушание“ към Високопреосвещения Епископ на Дева и на Хунедоара г-н Гурий.

Не мога да изразя с човешки думи благодарността и почитта, които дължа на Негово Високопреосвещенство Епископ Гурий за всичко, което съм днес, но съм сигурен, че Бог е Този, който може да възнагради Негово Високопреосвещенство толкова, колкото и родителската любов, която ми е показвал“, заяви Епископ Нестор.

В края на Литургията Епископ Груий благодари на всички, които са подкрепили усилията на Епископията „в полза на общността на Хунедоара“.

Архиереят се обърна специално към вярващите, които съучастваха в Божествената Литургия и бяха съмолитвени свидетели на епископската хиротония извън Катедралата, за да спазят всички санитарни мерки за безопасно отстояние един от друг. Той им благодари за търпението, разбирането и любовта, които имат и са прявили в тези трудни времена.

Още по темата, може да прочетете тук:

Източник: Basilica.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal