Франция заклейми руската ваксина „Спутник V“ като инструмент за пропаганда и агресивна дипломация. Руската ваксина е новото хибридно оръжие на Кремъл

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан упрекна Русия, че превръща ваксината си „Спутник V“ в средство за пропаганда, предаде LCI France.

Франция обвини Русия, че използва своята COVID-19 ваксина „Спутник V“ като инструмент за разпространение на влиянието и посланието на Москва, а не като начин за борба с глобалната здравна криза.

По отношение на начина, по който се управлява, тя (ваксината „Спутник V“) е по-скоро средство за пропаганда и агресивна дипломация, отколкото средство за солидарност и здравна помощ“, подчерта френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред La Tribune.

На снимката: Министър на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан

Той посочи като конкретен пример Тунис, където Русия е вдигнала голям шум, че ще даде 30 000 дози, а в същото време международният механизъм КОВАКС е дал 100 000 дози и ще достави още 400 000 дози до месец май. До края на годината за Тунис са предвидени 4 милиона дози ваксина, което е истинска проява на солидарност и на здравно сътрудничество, подчерта Льо Дриан.

Льо Дриан настоя, че и Русия, и Китай използват ваксините си, за да получат влияние в чужбина, „дори преди да ваксинират собственото си население“.

Прави впечатление, че в Русия, която предлага милиони дози ваксини на всички по света е много назад с ваксинирането на собственото си население.

В по общ план дипломат номер едно на Франция изтъкна войната за влияние около ваксините, в която са се впуснали Пекин и Москва.

„Китай и Русия водят една политика за влияние чрез ваксините, преди да ваксинират собственото си население“, каза Льо Дриан. Той посочи като пример Сенегал, където Китай обяви, че е доставил 200 000 дози от своите ваксини, докато КОВАКС е доставил вече двойно повече.

Малко след изказването на Льо Дриан говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия и Китай не използват ваксините си като средство за влияние на международната сцена. „Абсолютно не сме съгласни с обвиненията, че Русия и Китай използват коронавирусната пандемия и проблема с ваксините като средство за влияние“, заяви Песков.

Френският министър отправи критика в друга посока и към Лондон за шантажа с доставките на АстраЗенека

Той обвини Обединеното кралство, че извършва шантаж във връзка доставките на ваксината на АстраЗенека, защото има проблем със запасите, предназначени за втора доза за британците, получили вече първата си доза.

Не може да се действа така, малко като шантаж е. Те искаха да ваксинират колкото се може повече хора с първа доза и се оказаха с недостиг за втората. Европа не трябва да плаща за тази политика“, заяви Льо Дриан.

Обединеното кралство с гордост казваше колко много хора е ваксинирало с първа доза, но те имат проблеми с наличните количества втора доза. Човек е ваксиниран, когато получи и двете дози. Днес има толкова ваксинирани с две дози, колкото и в Обединеното кралство“, заяви той.

Руската ваксина е новото хибридно оръжие на Кремъл

Преди месец и председателят на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен заяви: „Все още се чудим защо Русия теоретично предлага на други страни милиони дози [от руската ваксина Sputnik V], но не е постигнала достатъчен напредък във ваксинирането на собственото си население“.

Това е въпрос, на който трябва да се отговори“, каза председателят на Европейската комисия.

Според много експерти Русия използва своята ваксина като хибридно оръжие, за да увеличи влиянието си в света и да създаде разрив между страните, особено в Европейския съюз.

Това, по-специално, заяви министър-председателят на Литва г-жа Ингрида Симоните.

Те казват, че Спутник V е добра ваксина, но Путин не иска да я използва като лекарство за руския народ. Той я предлага на света като друго хибридно оръжие, за да внедри принципа „разделяй и владей“. В това няма нищо ново или полезно за човечеството”, пише Симоните.

Същото мнение споделя и украинският външен министър г-н Дмитро Кулеба , който заяви, че коронавирусната ваксина Sputnik V е новото хибридно оръжие на Русия.

Напоследък в Кипър има и призиви към правителството от няколко проруски политици от различни политически партии да се разреши използването на руската ваксина в страната, въпреки факта, че Кипър е член на Европейския съюз, и процедурата за одобряване на използването на всяка ваксина трябва да се извършва на ниво ЕС, ни съобщава Cyprus Daily News.

Очевидно руските агенти са получили инструкции от Москва да популяризират руската ваксина в Кипър, за да засилят напрежението в обществото и да предизвикат недоверие от действията на правителството в навечерието на парламентарните избори.

Същият подход Кремъл използва и в останалите европейски страни, където чрез нейните агенти (светски и църковни) се опитва да рекламира своята ваксина като „чудодейна“ и „уникална“ като по този начин да създаде допълнителни зависимости към нея в тези страни.

Всички вече си задават въпроса:

Защо в Русия ваксинираните са изключително малко, при положение, че Москва уж започна масова ваксинация още в края на миналата година и в същото време тя предлага на света милиони дози от своята ваксина?


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎