Фалшиви новини и обвинения в богатство по адрес на Архиепископа на Томис Теодосий. Опровержение от Архиепископията на Томис

In other languages: RO

Превод: Александър Иванов

Свещената Архиепископия на Томис (Патриаршия на Румъния) отбелязва с тъга и загриженост, че от няколко дни в някои публикации се разпространява информация за предполагаемо „богатство“ на Високопреосвещения Архиепископ на Томис г-н Теодосий.

Това, което ни провокира да реагираме, не е информацията за доходите на Архиепископа, разпространена в публичното пространство, а пристрастните лъжи и тълкувания.

За коректното информиране на обществеността, ние посочваме следното.

Доходите на Архиепископ Теодосий са предвидените в Закон № 153/2017, който установява доходите на представителите на всички религиозни култове в Румъния (йерарси, пастори, равини, имами и др.). Следователно техният размер не се определя от Високопреосвещения Теодосий, а от властите. Освен това, Архиепископ Теодосий получава доходи-заплата от духовните и университетските длъжности, които заема.

А сравнението на доходите на архиепископ, митрополит или дори на Патриарха на Румъния с доходите на държавния президент, ни напомня със съжаление за времената, когато болшевиките подбуждаха масата народ към класова борба.

Архиепископ Теодосий НЕ притежава комплекса Дорна Арини, въпреки че е негов основател. Комплексът е собственост на фондация, в която Високопреосвещеният Теодосий е само член и почетен президент, заедно с още 11 души. Освен това комплексът НЕ разполага с 20 хектара, както „новините“ измерват фалшиво, а с около 1 хектар, който включва Монастира и пристройките към него.

Финансирането на комплекса Дорна Арини е изключително частно, НЕ от средства „почти изцяло от Правителството“, както твърдят фалшивите броячи на пари на Архиепископа. Дори Монастирът или неговите служители не се възползват от държавна финансова подкрепа, въпреки че отговарят на законовите условия за получаване на държавно финансиране и подпомагане, тъй като са канонични и са в диоцеза на Свещената Архиепископия на Сучава и Ръдъуц.

Архиепископ Теодосий беше окончателно оправдан по делото Назарча, заедно с всички други обвиняеми за предполагаема измама с европейски средства. Смятаме, че споменаването на името на Архиепископа на Томис в статии, обсъждащи методи за измама с въпросните европейски пари, при положение, че е доказана невиността на Архиепископа, е некоректно.

Високопреосвещеният Архиепископ Теодосий е монах, който е дал обет за нестяжание, тоест за доброволно лишаване от собственост, доброволна бедност. Като такъв той не може да притежава лично имущество, както е забранено от Монашеския регламент, чл. 41: „Не е разрешено на игумена и на който и да е монах да притежават лично имущество като автомобили, къщи, апартаменти, ателиета, земя и т.н.“. Следователно не Църквата е собственост на Архиепископа, а Архиепископът е собственост на Църквата.

Разбираме, че неотдавнашната дейност на Архиепископа на Томис в пандемията може да причини някои неудобства. Не всеки може да бъде доволен. Но ние смятаме, че е напълно неуместно някои журналисти да прибягват до стари комунистически методи с цел опетняване личността или дейността на Високопреосвещения Архиепископ.

От духовенството и вярващите на Свещената Архиепископия на Томис

Източник: Свещена Архиепископия на Томис


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎