Утреня, Божествена Литургия и Изходно последование на новопреставилия се Епископ Атанасий (Йевтич) | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: ENSRBGR

Автор: Александър Иванов

На 06 март 2021 от 08:30 ч. в Катедралния Храм Преображение Господне в град Требине, Босна и Херцеговина, бе отслужена Утреня с Изходно последование на новопреставилия се Захумско-Херцеговински Епископ на покой Атанасий (Йевтич), който изгуби тежката битка с коронавируса вечерта на 04 март 2021. Това съобщава пресслужбата на Сръбската Патриаршия.

Заупокойното последование бе водено от Високопреосвещения Дабро-Босненски Митрополит г-н Хрисостом в съслужение с Жичкия Епископ г-н Юстин, Сръбския Епископ в Дюселдорф и Германия г-н Григорий, Будимлянско-Никшичкия и наместник на Черногорско-Приморската Митрополия Епископ г-н Йоаникий, Сръбския Епископ в Лос Анджелис и Западна Америка г-н Максим, Нишкия Епископ г-н Арсений, Сръбският Епископ в Буенос Айрес и Южна и Централна Америка г-н Кирил, Диоклийския Епископ г-н Методий и Захумско-Херцеговинския Епископ г-н Димитрий, както и много монаси, свещеници и вярващи от целия свят.

Присъстваха още президентът на Република Сръбска Желка Цвиянович, министър-председателят на Черна гора Здравко Кривокапич, сръбския принц Филип Караджорджевич със съпругата си Даница и представители на местните власти.

След това, от 10:00 ч. пред Храма в Требине същите Епископи отслужиха Божествена Литургия, като към тях се присъединиха Пакрацко-Славонският Епископ Йоан и Милешевският Епископ Атанасий.

От 12:00 ч. бяха произнесени прощални слова, едно от които на Негово Блаженство Сръбския Патриарх Порфирий, който в момента се намира под превантивна изолация след контакт със заразен с коронавирус свещеник, и затова словото му бе прочетено от Дабро-Босненския Митрополит, който изпрати Епископ Атанасий и като най-старши в Синода.

След това всички се отправиха с литийно шествие по предварително определен за това маршрут към Монастира Твърдош, където от 13:30 ч. Епископ Атанасий бе погребан в Параклиса Възкресение Христово на монастирското гробище.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal