Събират средства за възстановяването на Храма в село Добриново (Община Карнобат)

Църковната сграда се нуждае от спешен и сериозен ремонт. Вече е разкрита и банкова сметка за събиране на необходимите средства. През миналата седмица кметският наместник Иван Линов съобщи новината, че вече има съгласуван проект с Министерството на културата за реставрационните дейности, както и разрешение за строеж от община Карнобат. Подготовката на документацията отне доста време, но това не отказа кметския наместник от намерението му да възстанови Божията обител. И както казва той: „За мен, Иван Линов, църквата е кауза и аз няма да се примиря, докато не видя сградата във вида, в който ни я оставиха дедите ни!“ Категоричен е, че заедно с всички родолюбци, свързани със селото и хората, с добри сърца от цялата страна ще успеят.

Църквата „Свети Димитрий“ е построена през 1879г. Изградена е изцяло от камък, с вътрешен балкон. Тя е изключителен за времето си строителен шедьовър. За съжаление състоянието й е изключително лошо. Покривът почти липсва, иконостасът е оставен на атмосферните условия. Кметът е успял да се погрижи и съхрани трона, както и по леките църковни мебели.

Сега, след получаване на всички разрешения, започва и същинската част, а именно ремонтът. Ще са необходими много средства. Кметският наместник обяснява, че на този етап е най – важно да се направи покривът, за който, по груби сметки, ще са необходими около 25 хил. лева. „Не е непосилно да ги съберем“, категоричен е той. За нуждите на стартиралата дарителска кампания е открита сметка. Първото постъпления по нея е направено. Жена от Карнобат, пожелала анонимност, е дарила 300 лв. за благородната кауза. Архитект Герганова също е взела присърце идеята и е дарила 1000лв.“Това е самото начало, така че приятели аз вярвам, че ще успеем да съберем нужните средства. За да видим тази емблематична за с. Добриново сграда в завършен вид. Благодаря ви!“. Освен със средства, може да се помогне със строителни материали, както и с доброволен труд.

Тел.за контакт:0882003345-Иван Линов.

Банкова сметка: IBAN BG32STSA93000027805437
BIC STBGSFSA
Църква Св. Димитрий

Източник: Гласът на Карнобат

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal