Сръбският Патриарх Порфирий: Много хора биха казали, че ние сме на страната на Русия, обаче, ние сме на страната на реда и Свещените Канони | VIDEO

In other languages: GREN UKR

Автор: Александър Иванов

В първото си телевизионно интервю за сръбската национална телевизия RTS, Негово Блаженство Сръбският Патриарх г-н г-н Порфирий говори по много теми, като ситуацията в Сръбска Патриаршия, косовския въпрос, диалога с Римокатолическата църква, междуправославния сблъсък между Москва и Константинопол, въпроса за Украйна, а дори и за еднополовите бракове. Това съобщава OrthodoxTimes.com.

По въпроса за Украйна, Патриарх Порфирий каза, че Сръбската Патриаршия е автокефална Църква, която има свой вътрешен ред, и добави, че в този момент Патриаршията в Сърбия е на страната на Свещените Канони, а не на Русия.

Действията на Константинопол в Украйна не са в съответствие с традицията на Църквата. Ние сме на страната на реда и Канона“, заяви Негово Блаженство.

След това той добави, уточнявайки че: „Много хора биха казали, че ние сме на страната на Русия. Обаче, ние сме на страната на реда и Каноните.

Относно действителните проблеми на Сръбската Църква в Република Северна Македония, Черна гора, Косово, Хърватия, той добави, че макар да не е пророк, „подобни действия, като тези в Украйна, няма да се повторят, защото предизвикаха големи сътресения в отношенията на поместните Църкви”.

Досега от Сръбската Патриаршия идваше категорична позиция в подкрепа на Москва и нейните действия. Блаженопочившият Сръбски Патриарх Порфирий и Бачкият Епископ Ириней заявяваха, че те са на страната на Москва по отношение на Украйна, тъй като традицията и Свещените Канони били на страната на Москва.

Съдейки, обаче, от балансираното изказване на новия Сръбски Патриарх Порфирий, Православната Църква в Сърбия отхвърля позицията, че е на страната на Москва. Тоест, вече Сръбската Патриаршия е на страната на Свещените Канони (както тя ги разбира), което е един положителен прогрес в Сръбската Църква. Надяваме се, че по-нататък в своите интервюта, Патриарх Порфирий ще достигне до извода, че не само, че те не трябва да бъдат на страната на Москва в този казус, но и да осъзнаят, че именно традицията и Свещените Канони са на страната на Майката Църква Вселенската Патриаршия, и действията на Вселенската Патриаршия в Украйна са именно водени от Свещените Канони. Съответно, и че действията на Москва са в пълно противоречие на Свещените Канони.

За пореден път подчертаваме, че Украйна никога не е била в диоцеза на Московската Патриаршия, което знае и самата Московска Патриаршия, тъй като тя няма документ, за да докаже обратното (своята теза).

По отношение на еднополовите бракове, Патриарх Порфирий каза, че за Църквата бракът е между мъжа и жената и че е определен още в Стария завет, но че може да разбере хората, които имат такъв тип сексуална ориентация, тъй като имат безброй проблеми, натиск от различни страни и че те трябва да определят своя собствен статус. Патриарх Порфирий каза, че Църквата трябва да общува с всички, да се опитва да реши проблемите на хората и най-вече да свидетелства за вярата в Господа Иисуса Христа.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal