Сливен: Отец Силвестър Янакиев е водач на листа на политическа коалиция в пълен разрез със Свещените Канони, както и с Устава и решенията на Синода на Българската Патриаршия

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес политическата коалиция „Ние, гражданите“ в платено съобщение чрез БТА изложи своите възгледи и основна цел – да свали Бойко Борисов от власт.

В платеното съобщение, водачът на листата за 21 МИР-Сливен отец Силвестър Янакиев (клирик на Сливенска Митрополия) гръмко заявява: „Обещавам да създавам проблеми на онези, които възнамеряват да извършат престъпления“.

Той обясни участието си с това, че не може да остане равнодушен, виждайки проблемите в управлението на страната. Отец Силвестър подчерта, че не се е занимавал с политика, но лошото управление го е подтикнало към такава крачка.

Същевременно, отец Силвестър се похвали на страницата си във Facebook, като отново заявява пред своите почитатели и симпатизанти, че е водач на листа за Сливен, и съответно призовава хората да гласуват с определен номер от бюлетината.

Ето какво написа той:

Водач на листа съм за Сливен на „Ние, гражданите!“.
Бюлетина номер 2!
Малко късно започвам… Може би, трябваше още преди 8 години да изляза напред в тази борба… Но все се надявах, че България ще тръгне по по-добър път. И споделях мнението: „Всеки да си знае мястото!“
25 години си знаех мястото и стоях на него с необходимата твърдост. Отказвах се от много неща – заради принципите и Вярата в Бога! Тази Вяра не ми дава мира и не ми позволява да съм равнодушен. Не съжалявам за решенията, които взех!
Отдавна намерих хора, които мислят като мен. Знам, че са много.
Започваме!!! И Бог да ни е на помощ!!!
Тези избори не са краят! Те са началото!
(Купуването и продаването на гласове е престъпление!).

Припомняме, че по време на своето заседание на 16 февруари 2021, Свещеният Синод на Българската Патриаршия потвърди забраната си относно участието на клирици в политиката, позовавайки се на Свещените Канони и Устава на Българската Патриаршия.

Свещеният Синод напомня, че съгласно 6-то и 81-во Апостолски правила, 10-то правило на VІІ Вселенски събор и чл. 139, ал. 1 от УБПЦ – БП, свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители.“ – гласи текстът на изявлението на Синода.

Въпросите обаче, които остават без отговор, са – къде е Високопреосвещеният Митрополит на Сливен г-н Йоаникий, той има ли власт над своите клирици и знае ли какво се случва в неговата Епархия? В град Сливен има ли Митрополит? Ще бъдат ли наложени канонични санкции на въпросния свещеник, който нарушава Свещените Канони и Устава на Българската Патриаршия, а също така и който проявява непослушание спрямо решенията на Свещения Синод?

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal