Синод Кипарске православне цркве против кипарске пјесме Евровизије, која носи шпански назив «Ел Дијабло» | VIDEO

In other languages: GR – BG EN 

Синод Кипарске православне цркве позива владу да пјесма, која носи шпански назив „Ел Дијабло“, што значи „Ђаво“, не представља Кипар на  Евровизији, јер велича сатану. У композицији коју изводи 26-годишња грчка пјевачица Хелена Цагрина стално се помиње ђаво и стихови: „Дала сам своје срце ђаволу, волим ђавола“. Ова пјесма је већ изазвала озбиљне критике дијела кипарског друштва, а позиви људи који захтијевају њено повлачење почели су да стижу на телевизију. До сада је онлајн петицију за њено повлачење потписало 16.500 људи.

Позивамо Владу, која именује Одбор директора РИК-а (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου-Кипарска радиодифузна корпорација или CyBC) и којој је одговорна, да се побрине да поништи избор одређене пјесме и замијени је другом која одражава нашу историју, културу, традицију и тежње“, стоји у изјави Светог Синода кипарске православне цркве.

Синод је, такође. изразио снажно неслагање и разочарање ставом Управног одбора РИК-а и других руководилаца који, према ауторима изјаве, припремају „свјетско ругло над нама, проглашавајући да се предајемо ђаволу и промовишемо његово поштовање„.

Позивамо наш народ да остане одан националним и вјерским вредностима … да сачува непоколебљиву вјеру својих очева, која је преживјела до данас“, посебно се наводи у изјави Синода. Кипарска црква истиче да сваког дана добијају „много коментара хиљада наших сународника који изражавају оправдано незадовољство овом пјесмом, као и начином на који је изабрана“.

​Са своје стране, предсједник управног одбора корпорације Андреас Франгос рекао је да РИК не намјерава да мијења одабрану пјесму и да је њено значење једноставно погрешно схваћено, али заправо, наводно, говори о борби између добра и зла, тј. пјесма је прича о дјевојци која се умијеша у љубавну везу са негативцем. Према његовим ријечима, није било и нема намјере да се вређају било чија вјерска осјећања.

Међународно такмичење за пјесму Евровизије, отказано 2020. године због пандемије коронавируса, заказано је за 18. и 22. мај у Ротердаму у Холандији, уз учешће извођача из 41 земље.

Извор: Vjeronauka.net


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal