Силно земетресение от 6,3 по Рихтер удари Еласона, Гърция: Сериозни разрушения и материални щети по някои храмове в района | СНИМКИ

In other languages: GR MK SRB – RO UKR

Автор: Йордан Георгиев

Силно земетресение от 6,3 по Рихтер (според други 6,0 по Рихтер) удари преди малко в 12:16 ч. района на Тесалия в Гърция и по-конкретно епицентърът е бил близо до град Еласона, на територията на Свещената Митрополия на Еласона. Дълбочината на земетресението според Сеизмологичния институт в Атина и Средиземноморския сеизмологичен център е била 10 км. Поради това е било усетено доста силно в отдалечени райони от епицентъра.

Според информацията до момента има затрупан човек в Месохори, община Еласона, а други трима са леко ранени в село Дамаси.

Спасителните екипи в този момент са в района на Месохори и Дамаси. Една жена в Месохори в последния момент е успяла да излезе от дома си, но съпругът ѝ е останал затрупан под руините на дома им. Спасителите са успели да го измъкнат жив. Според кмета на Тирнавос е мъжът е с квадриплегия (парализа на четирите крайника, заради увреждане на гръбначния стълб – Бел. авт.), по информация на Newsit.gr.

Храмът на Свети Димитрий в село Месохори се срути наполовина, по-конкретно камбанарията му.

Сериозни материални щети има и върху Храма на Николай в село Дамаси, както е видно на снимката. Едната му стена е напълно разрушена.

Земетресението е било усетено от жителите в района много силно. Според думите им е било доста продължително. Училищата са спрели своите занятия. Успешна е била евакуацията на децата от училищата в най-засегнатите райони – на Месохори и Дамаси.

(обновено в 15:27 ч.)

Според информацията на onlarissa.gr от земетресението са паднали камбаните на Храма на Свети Николай в Тирнавос и на малкия Храм на Свети Георги, който се намира на гърба на детска ясла. Засегната е и Свещената Митрополия на Лариса и Тирнавос.

Земетресението е било усетено доста силно и във Волос, където хората масово са напуснали домовете си.

Очаквайте още информация…

Карта на епицентъра на земетресението и районите, където е било усето много силно, вкл. и в Република Северна Македония до град Битоля (Монастир).

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal