Свещеният Синод на Кипърската Църква протестира срещу участието на песента „El Diablo“ в Евровизия: Песента прославя дявола и оскърбява религиозните ни чувства | VIDEO

In other languages: EN – GR SRB

Автор: Александър Иванов

Свещеният Синод на Православната Църква на Кипър се присъедини към протестиращи срещу песента, избрана да представлява Кипър на тазгодишния конкурс за Евровизия.

Страната участва с песента „El Diablo“ (Дяволът) на Елена Цагрину, която предизвика противоречия и протести сред вярващите православни християни в Кипър. Те протестират срещу текста на песента, тъй като, според тях, текстът е оскърбление за Православната вяра в Господа Иисуса Христа, въпреки че Кипърската телевизионна корпорация (CyBC) казва, че изразите като „Влюбих ce. Дaдoх cърцeтo cи нa дявола“ или „Прeдaдoх ce, зaщoтo тoй ми кaзвa, чe cъм нeгoвият aнгeл“ са просто метафора.

В свое изявление Свещеният Синод на Кипърската Църква призовава Правителството да оттегли тази песен и тя да не бъде част от Евровизия, която ще се проведе на 18–22 май 2021 в Ротердам, Нидерландия.

Много граждани изразиха недоволството си пред сградата на Синода, включително известни кипърски музиканти. Песента трябва да бъде заменена с такава, която „отразява историята, културата, традициите и стремежите на Кипър, а тези, които са избрали песента, се подиграват с нас, провъзгласявайки, че се предаваме на дявола и така популяризираме неговото поклонение”, се казва в изявлението.

Предвид очевидната опасност от провокативните стремежи на турските нашественици и подчертавайки величието на 200-годишнината от националното освобождение, ние призоваваме нашия народ да остане верен на националните и религиозни ценности на голямата борба от 1821 и да запази непоклатимата вяра на своите предци, която е оцеляла до наши дни“ – заявява Синодът.

Всъщност това е прославяне на неизбежното подчинение на човека на силата на дявола“ – заявяват Йерарсите от Кипър.

Синодът заключава: „Ние живеем в православен християнски регион, където в продължение на 2000 години нашият Господ Иисус Христос чрез присъствието на Апостолите Варнава и Павел, и сонма от Светии и свидетели на нашата вяра премахна присъствието на дявола и освободи хората от връзките с тлението и смъртта“.

Митрополитът на Тамасос г-н Исаия, цитиран от РИА Новости, също излезе със собствено изявление, в което каза, че освен богохулство, в песента се насърчават всякакви физически и емоционални зависимости: „Много съжалявам, но това, освен обида към Бога и Светците на нашата вяра, съдържа опасни послания за психичното здраве на хората, особено сега, когато се борим с „дявола“ на коронавируса“.

В понеделник CyBC заяви, че няма да преразгледа своя избор на песен, въпреки протестите и дори заплахите, които е получила, предава ТАСС.

Директорът на пресслужбата на президента на Република Кипър Виктор Пападопулос излезе с писмено изявление относно песента. „Уважаваме всякакви възгледи на Свещения Синод и на онези, които не са съгласни със заглавието на песента, която ще представлява Кипър на Евровизия тази година. Същевременно обаче, Правителството зачита изцяло интелектуалната и артистична свобода на творение, която не може да бъде тълкувана погрешно или спекулативно поради заглавието на съответната песен.

Срещу участието на песента има огранизирана петиция, която надхвърли 17 000 подписа.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal