Световният съвет на църквите и Световната здравна организация: По време на ковид кризата, вярата е източник на подкрепа, утеха и насоки за милиарди хора, особено за уязвимите | VIDEO

Автор: Александър Иванов

Базираните на вяра здравни услуги играят критична роля в много страни в отговор на пандемията от COVID-19, заяви генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Аданом Гебрейесус в подкрепа на Световния съвет на църквите и Седмицата на молитва в пандемия. Това съобщава пресслужбата на Световния съвет на църквите.

Уебинарът от 15 март предостави информация за текущото състояние на пандемията и свързаните с нея проблеми, и представи въведение и преглед на Икуменическата седмица на молитвата от 22 до 27 март.

Озаглавен COVID-19: Четене на знаците в нашето време, уебинарът сподели информация за ваксините, програмите за ваксинация, предизвикателствата, пред които са изправени здравните работници и институциите, по-широките социални и икономически последици, и специалното въздействие на пандемията върху децата, младежите и възрастните хора.

Генералният директор на СЗО заяви в предварително записано видео послание: „По време на криза вярата е източник на подкрепа, утеха и насоки за милиарди хора, особено за уязвимите.

Вярата може не само да помогне за ограничаване разпространението на болестта, но също така да намали страха и стигмата, и да осигури спокойствие на общностите. Знам, че поради пандемията, много религиозни общности не успяха да се събират както обикновено“ – каза Тедрос.

Той добави: „Нека седмицата на молитвата донесе подновена сила и решителност за вас и вашата работа“.

Проф. д-р Изабел Апаво Фири, заместник генерален секретар на Световния съвет на църквите, говори за продължаването на „нашето поклонение на справедливост и мир“ по време на пандемията.

Пандемията от COVID-19 достигна до всички региони на нашата планета. Тя разкри опасността от непрестанното комодифициране на творението; разкри неочаквано нашата уязвимост и взаимозависимост“ – каза Фири.

Има страхове и паника, болка и страдание, съмнения и дезинформация относно вируса, ваксината и реакцията ни като християни.

Глобална общност на вярата

Фири отбеляза, че като глобална общност на вярата „потвърждаваме, че дори и в нашата уязвимост, ние се доверяваме на Бога, тъй като Бог е нашата надежда“.

Сара Хес, технически служител по извънредни ситуации в СЗО, повтори думите на генералния директор на СЗО относно критичната роля на религиозните общности в отговор на глобалната ковид криза, „където има толкова много несигурност, болести и страх“.

Общностите на вярата могат във времена като тези да направят много за насърчаване на солидарността и отчетността, мъдростта и грижите. Ние като църкви можем и трябва да издигнем гласа на общностите, които стават уязвими поради тяхната маргинализация; които нямат достатъчно вода за пиене, а камо ли за миене на ръце“ – каза Световният съвет на църквите.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎