Румънският Патриарх Даниил прие новия сръбски посланик в Румъния Стефан Томашевич | СНИМКИ

In other languages: RO

Автор: Александър Иванов

На 02 март 2021 Негово Блаженство Румънският Патриарх г-н г-н Даниил се срещна с новия посланик на Република Сърбия в Румъния г-н Стефан Томашевич. Срещата се състоя в Патриаршеската резиденция в Букурещ. Това съобщава Basilica.ro.

В началото на срещата посланик Стефан Томашевич благодари на Патриарха за топлия прием. Той подчерта значението на братските връзки между двата народа и поместните Църкви, които през цялата история са преминали през различни изпитания заедно.

Сръбският посланик в Букурещ отбеляза, че е бил благословен от блаженопочившия Сръбски Патриарх Ириней преди да поеме дипломатическите си задължения в Румъния.

Същевременно, посланикът благодари за съболезнованията, които Румънският Патриарх изпрати от името на Румънската Патриаршия за погребението на Патриарх Ириней.

По отношение на новия Предстоятел на Сръбската Патриаршия Негово Блаженство Порфирий, Патриарх Даниил изрази убеждението си, че новият Предстоятел ще продължи да развива добри отношения с другите поместни Църкви и християнски народи, както е правил и в битността си на Загребско-Люблянски Митрополит.

Румънският Патриарх благодари за признателността и определи личността на новия Сръбски Патриарх Порфирий като насърчител на диалога, православното братство, мира и приятелството между различните народи.

Патриарх Даниил подчерта, че е необходимо да се укрепят отношенията между двете сестрински поместни Православни Църкви на Румъния и на Сърбия, както и отношенията между румънския и сръбския народ.

Също така, Патриарх Даниил подчерта важната роля на сръбската държава в подкрепата на Сръбската Патриаршия за изграждането и боядисването на Катедралата Свети Сава Сръбски в Белград, като отбеляза, че сградата на Румънската Патриаршия също е в процес на боядисване.

В края на срещата страните обсъдиха и проблемния период, през който преминава цялото човечество поради пандемията от коронавирус. Този период може да бъде преодолян чрез засилване на молитвата, християнската филантропия и солидарността към всички в затруднено положение, заключиха те.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal