Начало » Новини » Светът » Приключи изграждането на новия Храм Благовещение Богородично в Ебебда, Камерун

Приключи изграждането на новия Храм Благовещение Богородично в Ебебда, Камерун

In other languages: GREN

Превод: Йордан Георгиев

След две години на усилия и принос на вярващите от гр. Трикала, Гърция беше завършено строителството на Свещения Храм Благовещение Богородично в гр. Ебебда, Камерун. По този начин се създаде още една люлка на Православието на африканския континент.

Това обяви самият Високопреосвещен Митрополит на Камерун г-н Григорий във Facebook. Теренът е дарение на едно благочестиво семейство от района, които всъщност стават първите членове на новата църковна общност в града. Строителството е дело изцяло на Мисионерския съюз „Свети Икумений“ от град Трикала, който от много години помага по всякакъв начин на православната мисия по целия свят.

Ето какво написа Високопреосвещеният Митрополит на Камерун г-н Григорий:

Един съюз с името на Свети Икумений от Трикала иска да помогне за построяването на Свещения Храм Благовещение в Камерун.


Скъпи братя в Христа, винаги се радвайте в Господа,

С благословията на нашия Господ, чрез ходатайството на нашата Всесвята Майка, Владичица Богородица и Приснодева Мария преди няколко години положихме първия камък за един Храм на Благовещение Богородично в град Ебебда, Камерун. Този град се намира на 160 км от столицата Яунде, близо до река Сананга, която разделя почти целия Камерун.

Теренът беше дарен от едно благочестиво семейство от района, които са и първите членове на църковната общност в Ебебда.

Строителството е извършено изцяло от Мисионерския съюз „Свети Икумений“, който от много години помага по всякакъв начин на православната мисия по целия свят.

И така, след две години новият Храм беше построен. Той има уникална архитектура, с присъщи за африканската традиция архитектурни форми. Храмът представлява октагонална ротонда с вписан купол, амфитеатрално разположение на стасидите за вярващите, а жертвеникът е в средата на Храма под купола.

След завършването на Храма, Съюзът „Свети Икумений“ финансира изграждането на къща за свещеника, откриването на кладенец и изграждането на помощно помещение около постройките.

Благодарим на председателя на Мисионерския съюз „Свети Икумений“ г-жа Фотини Папахристу и на членовете на Управителсния съвет за тяхната любов в изграждането на Храма Благовещение Богородично както и на всички прилежащи към него обекти. Нека Господ им въздаде вместо земното – небесното, вместо временното – вечното, вместо тленното – нетленно (думи, които произнася свещеникът на Божествената Литургия на Свети Василий Велики – Бел. прев.).

С молитви и признателност и любов в Господа,

+ Митрополит на Камерун Григорий

Източник: Ἱερά Μητρόπολις Καμερούν

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal