Начало » Новини » Светът » Православната Църква на Украйна потвърди негативното си отношение към „джендър идеологията“ | СНИМКИ

Православната Църква на Украйна потвърди негативното си отношение към „джендър идеологията“ | СНИМКИ

In other languages: UKR

Превод: Александър Иванов

Религиозните общности в Украйна категорично подкрепят борбата срещу домашното насилие и се застъпват за равни права между жените и мъжете, но не приемат идеологически оцветените понятия за „джендър“ и „джендърна идентичност“, залегнали в Истанбулската конвенция. Това мнение изрази Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний на 01 март 2021 по време на среща с Мария Мезенцева, ръководител на постоянната делегация на Върховната Рада на Украйна в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Марина Бардина, член на постоянната делегация, и Богдан Веселовски, съветник на ръководителя на делегацията по международни отношения.

На срещата присъства и говорителят на Киевска Митрополия и заместник-началник на Отдела за външни църковни отношения на Православната Църква на Украйна Чернихивски и Ниженски Архиепископ г-н Евстратий (Зоря).

По време на разговора страните обсъдиха ратифицирането на Истанбулската конвенция. Митрополит Епифаний и Архиепископ Евстратий изразиха пред гостите позицията на Православната Църква на Украйна и на Всеукраинския съвет на църквите и религиозните организации в това отношение.

Беше отбелязано, че религиозните общности в Украйна категорично подкрепят борбата срещу домашното насилие и се застъпват за равни права между жените и мъжете, но не приемат идеологически оцветените понятия за „джендър“ и „джендърна идентичност“, залегнали в конвенцията. В края на краищата е очевидно, че те могат да се тълкуват не в смисъла на „мъж“ или „жена“, а разграничено от пола, като определено лично възприемане. Според религиозни лица, одобрението на подобни възгледи в бъдеще може да доведе до сериозни и напълно неприемливи последици, което вече може да се види от примера на някои други държави.

Митрополит Епифаний говори и за проектите, които Църквата вече създава за борба с домашното насилие и в помощ на пострадалите от него.

Архиепископ Евстратий изрази становище, че за борба с домашното насилие националното законодателство може и трябва да се използва, и при необходимост да се подобрява. За тази цел Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации подкрепи приемането от предишния Парламент на два съответни закона, които утежняват отговорността и засилват борбата срещу домашното насилие. Фактът, че ратификацията на Истанбулската конвенция предвижда допълнителен механизъм за външен контрол, когато резултатите от проверката могат да наложат определени санкции на държавата, заслужава специално внимание.

Освен това, страните обсъдиха редица други актуални въпроси. А именно демографската ситуация и семейната политика в Украйна, ситуацията с ПЦУ и системните нарушения на правата на хората в окупирания Крим и някои райони на Донбас, прехвърлянето на собствеността върху Катедралата на Светите Владимир и Олга в Симферопол на Кримската Епархия на Православната Църква на Украйна, както и законопроекта за Службата на военните капелани (№4626).

Източник: Православна Църква на Украйна

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal