Начало » Други изповедания и религии » Инославни изповедания » Римокатолическа Църква » Помощ за страдащата църква: сигурност за християните в Индонезия

Помощ за страдащата църква: сигурност за християните в Индонезия

„Календарът на терора продължава да върви редом до литургичния календар“: това е горчивият коментар на директора на„ Помощ за страдащата Църква“ Италия Алесандро Монтедуро за самоубийствената атака, за която се предполага, че е дело на ислямски екстремисти, извършена на 28 март, Палмова Неделя, в Индонезия, срещу катедралата „Пресвето Сърце Исусово“ в Макасар, в индонезийската провинция Южен Сулавеси. Броят на пострадалите е най-малко 20. „Надяваме се, полицейските сили в различните държави, в които са активни тези екстремистки ислямистки формации, да засилят мерките за сигурност, за да гарантират на вярващите мирно участие в честванията на Страстната седмица и Възкресение Христово“, казва Монтедуро.

Атентат, която обезчестява достойнството

Според генерал Листио Сигит Прабово, шеф на националната полиция, двамата предполагаеми нападатели са принадлежали към мрежата Jamaah Ansharut Daulah (JAD), свързана със самозваната Ислямска държава и терористична група, участвала в самоубийствени атентати на филипинския остров Джоло през 2018 г. JAD е обвинена за различни нападения в Индонезия, включително нападения срещу църкви. Архидиоцеза в Макасар, чрез своя съдебен викарий отец Франсискус Нипа, публикува видеопослание, в което приканва свещениците и верните да „останат спокойни и бдителни“ и да се молят.

Помощ за страдащата Църква е получила декларация от Комисията по икуменическите и междурелигиозни въпроси към Индонезийската епископска конференция, подписана от монсеньор Йоханес Харун Ювоно, епископ на Танджунгаранг, в която се изразява близост с ранените и се уточнява, че „самоубийствената атака не е причина за безпокойство само за католиците, а по-скоро причина за безпокойство за цялата нация и за индонезийската държава“. „Категорично осъждаме самоубийствения атентат, който обезчестява човешкото достойнство, унищожава ценностите на човечеството и се прибавя към дългия списък с терористични атаки в нацията, която обичаме“, казва Епископската комисия. След това, обръщайки се към „всички католици и цялото население“, Комисията призовава за спокойствие и избягване на провокациите и страха. „Ние твърдо вярваме, че правителството, индонезийските въоръжени сили и националната полиция са в състояние да разгледат изцяло случая и да създадат мирна и спокойна среда за индонезийското общество, по-специално за хората в Макасар – продължава изявлението на Комисията – Надяваме се, че атаката няма да навреди или отслаби отношенията между вярващите, които досега са били интензивно изграждани, обгрижвани и развити“.

Източник: Vatican NEWS

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal