ПОЗОРНО: Директорът на ТВ „Европа“ заплашва и ругае духовници на Българската Патриаршия

Автор: Doxologia INFONEWS

Соченият за сив кардинал в „ГЕРБ“ и за близък приятел на Бойко Борисов – Георги Харизанов, който понастоящем е и изпълнителен директор на телевизия „Европа“, отправи одиозни и заплашителни коментари по адрес на членове на организацията „Системата ни убива“ и по адрес на Високопреподобния Архимандрит г-н Дионисий, клирик на Българската Патриаршия.

А какво би станало, ако 70,000 членове и 900,000 симпатизанти на ГЕРБ започнат да протестират срещу нещото Дионисий, като го видят на улицата?
Или срещу Мая, Бабикян, Хаджигенов и Настимир?
Както разбрахме миналото лято – да се мята и пали полята с бензин слама в краката не е проблем, да се пръска със спрей и да се мятат всякакви бомбички и предмети – също.
Право на протестиращите, казват.
Е, та ако и срещу тия започнат подобни протести, пък после трети протестират срещу вторите, а някакви четвърти скочат на третите?
Дали ще я постигнем тогава демокрацията, дали ще я догоним Европата, дали ще станем Швейцарията на Балканите и дали ще го надминем тоя пуст румънски модел, дето вече не е модерен?
И дали не ви говори, разпопени ментета, поне нещо толерантността и възпитанието на тия, които кълнете, на фона на вашите разкривени физиономии и лакомо зинали усти?
Дали вечер, когато се приберете в пустите си домове, не се усещате тъжно низши, жалко самотни и справдливо натикани в прашните кьошета на обществото ни?
И вземете се разберете, разпопени ментета, дали Борисов е играещ жертва и страхливец или мутра и диктатор. Защото и по тая тема ви е покосила шизофренията. И то много тежко.
А кой какъв е се видя и днес.
Дано го видят възможно най-много хора.
“ – написа Георги Харизанов на страницата си във Facebook.

Свещеният Синод на Българската Патриаршия все още не е излязъл с изявление по въпроса.

Не е ясно защо все още Синодът не е защитил своя клирик Архимандрит Дионисий в контекста на отправените директни обиди и заплахи срещу свещенослужителя.

Съгласно информацията, с която разполагаме от Българската Патриаршия, църковно-наказателно дело срещу Архимандрит Дионисий не е образувано, а само е имало решение да бъде образувано такова. А наложеният му аргос, който съгласно Устава може да продължи максимум 6 месеца, е изтекъл. Дали има адекватно прилагане на каноничното и църковното право в Българската Патриаршия – не е ясно. Оставаме с впечатление, че в Българската Патриаршия цари каноничен безпорядък.

Независимо от всичко това обаче, съгласно Свещените Канони и Устава на Българската Патриаршия, Архимандрит Дионисий не е низвергнат от сан, нито е в редиците на миряните, за да бъде отлъчен от Църквата, а е все още не само действащ член на Православната Църква, но и клирик на Българската Патриаршия.

Предвид това, Свещеният Синод не бива да допуска каквито и да е обиди и одиозни изказвания и заплахи, срещу свои клирици. Все пак, комунистическият режим отмина, и я няма управляващата партия БКП, която денонощно се намесваше в делата на Българската Патриаршия и пускаше, чрез определени хора, обидни квалификации срещу клириците, и създаваше обидни вицове срещу тях, които разпространяваше сред хората.

Човек, който претендира, че има демократично и евроатлантическо мислене, не би си и помислил дори да се намесва в делата на което и да е вероизповедание в Република България, и да заплашва и ругае духовници, при това архимандрити.

Подобни изявления са характерни за комунисти, русофили и атеисти, както и за хора с липса на каквото и да е домашно възпитание!

А това, че Правителството на Борисов раздава парите на данъкоплатците на Православната Църква на България, не означава, че хората на Борисов трябва да се държат по този арогантен начин с клирици на Църквата и да се бъркат в нейните дела.

Това е много, много опасно явление!

Припомняме, че по-рано от МГЕРБ (Младежка организация на ПП „ГЕРБ“) се срещнаха с Негово Преосвещенство Мелнишкия Епископ г-н Герасим, главен секретар на Свещения Синод на Българската Патриаршия. На него му бе предадено официално писмо от организацията, в което МГЕРБ поиска от Свещения Синод да се произнесе какво е отношението му към Високопреподобния Архимандрит г-н Дионисий (Мишев) в контекста на неговото активно участие в протестите срещу Правителството на Бойко Борисов.

От много дълго време наблюдаваме едно безбожно и мрачно поведение от човек, който се зове духовник. Всички граждани бяха възмутени от ковчезите, бесилките, публични опела, както и от черните чаршафи и зловещи ритуали, които вчера видяхме в Банкя. Това поведение ни връща към миналия век, когато мафията, от която Дионисий и неговите последователи така яростно се разграничават, сплашваше хората точно по този начин. Българската православна църква е институция с изключително висок обществен авторитет и доверие. Получихме уверение, че Светият Синод ще се произнесе по темата. Ние сме много озадачени от агресивното, нехристиянско поведение на човек, който още има титлата архимандрит. Срещу него има канонични дела за много сериозни нарушения“ – заявиха от МГЕРБ.

Малко по-късно, на въпроси пред журналисти Архимандрит Дионисий (Мишев) заяви:

Поведението на тази управляваща партия „ГЕРБ“ ни връща 32 години назад, защото намеса на една политическа сила във вътрешните дела на едно вероизповедание не ви ли говори много за това. (…) Искането за отношение от страна на Светия Синод спрямо кадър на Българската Православна Църква, и то спрямо свещено лице – по смисъла на Конституцията и на закона – е разграничаване от онова, което една партия може да си позволи да извършва. (…) Онова, което един духовник (според Устава на Българската Православна Църква) няма право, е да се занимава с партийна дейност, но с обществена, с политико-обществена дейност – той е абсолютно длъжен да посочва що е добро и що е зло спрямо вярата си. (…)“

По-нататък Архимандрит Дионисий каза, че в рамките на Европейския съюз хората на ПП „ГЕРБ“ не знаят нито що е Християнство, а камо ли пък какво е демокрация.

Припомняме също, че съвсем наскоро Отец Силвестър Янакиев от Сливенска Митрополия обяви, че е водач на листа на политическа коалиция, което е в пълен разрез със Свещените Канони, както и с Устава и решенията на Синода на Българската Патриаршия. Но по този въпрос все още нито е реагирал Свещеният Синод, нито е реагирал Митрополитът на Сливен г-н Йоаникий, нито са реагирали политици от различни политически партии.

Бог да пази Православната Църква на България и нейния клир от всякакви политически влияния и зависимости!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal