Пловдивска Митрополия: Честване на 143-годишнината от освобождението от Османско владичество | СНИМКИ

В деня на националния ни празник – 3 март, когато се изпълниха 143 години от Освобождението на България, в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив, бе отслужен благодарствен молебен. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, молебното последование възглави викарният епископ Арсений. С него съслужиха: йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, свещеници от града, сред които председателите на всички пловдивски храмове, и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Боголюбиви и родолюбиви миряни дойдоха на Трети март в катедралния храм, с изпълнени с благодарност към Бога сърца, за да се помолят за душите на участвалите в Освободителната война и падналите в боевете герои. Сред тях бяха: областният управител на Пловдив г-жа Дани Каназирева, кметът на града г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, зам.-областни управители, районни кметове, представители на местната и държавната власт, командири на военни формирования от БА, политици, общественици и членове на патриотични организации.

В края на богослужението епископ Арсений честити на всички националния празник на България и преподаде светителския благослов на архипастиря на Пловдивска епархия – Високопреосвещения митрополит Николай.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

Честванията в Пловдив продължиха на Хълма на Освободителите, където се проведе тържествена церемония с полагане на венци и цветя пред Паметника на руските освободители. Сред официалните гости на празника беше и Негово Преосвещенство епископ Арсений.

По-късно през деня епископ Арсений отслужи панихида на Централните гробища в Пловдив, където са погребани много от загиналите в Руско-турската освободителна война. Заупокойното последование се състоя пред Паметника на опълченците в присъствието на официални лица и представителна почетна рота от Пловдивския гарнизон. Архиереят се помоли Всемилостивият Бог да упокои душите на всички воини, паднали по бойните полета за вярата и освобождението на Отечеството ни. След края на панихидата пред монумента на героите бяха поднесени венци и цветя.

Вечерта на пл. Централен се проведе и тържествена заря- проверка по повод празника, на нея присъстваха Преосвещеният епископ Арсений, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, зам.-кметове на Община Пловдив, зам.-областният управител г-н Петър Петров, общински съветници и народни представители.

03 март 2021 г. - 3-ти Март. Честване 143 години от Освобождението на България, гр. Пловдив.

Източник: Свещена Митрополия на Пловдив

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal