Патријарх Порфирије освештао крст Краљевске капеле | ФОТОГРАФИЈЕ

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је, у молитвеном присуству престолонаследника Александра и принцезе Катарине, рестаурирани Часни крст који краси купoлу Дворске капеле Светог Андреја Првозваног, заштитника и крсне славе Краљевске породице Карађорђевић.

In other languages: ENBG

У присуству Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Порфирије освештао је рестаурирани Часни Крст који украшава купoлу Дворске капеле Светог Андреја Првозваног, заштитника и Крсне славе Краљевске породице Карађорђевић.

После свечаног чина освећења Часног Крста, Престолонаследник Александар и принцеза Катарина имали су дужи разговор с Патријархом о бројним актуелним темама и питањима од интереса за нацију и Цркву.

Његова Светост није први пут у Краљевском дому, али је ово први пут да се састајемо од када је преузео свету службу Патријарха. Српска Православна Црква и Круна су најстарије институције нашег народа које су га чувале и водиле кроз векове. Сигуран сам да ћемо традицију сарадње на општој користи српског народа наставити заједно, са нашим патријархом Порфиријем, као духовним Оцем свих нас, рекао је престолонаследник Александар.

После чина освећења крста Дворске капеле, Патријарх српски Порфирије је истакао значај крста као симбола распећа, али и као знака победе и васкрсења.

Силом Божјом, благодарношћу и љубављу Његовом, Часни крст је знамење обнављања и васкрсавања. Нека Бог да, да се све што је честито обнавља и васкрсава: у нама, у Краљевском дому, нашем народу и држави, а пре свега у нашој Православној цркви, рекао је патријарх Порфирије.

На крају сусрета Његова Светост Патријарх је захвалио домаћинима на гостопримству и светим архипастирским благословом благословио престолонаследника Александра, принцезу Катарину и сав Краљевски дом.

Извор: royalfamily.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal