Папа Франциск в Ирак: „братство и надежда“ – ключовите думи на визитата

Плакат на папа Франциск в Ербил, столица на северния автономен кюрдски регион в Ирак. (AFP or licensors)

Няколко дни преди заминаването на папата за Ирак, от 5 до 8 март, директорът на Ватиканския пресцентър Матео Бруни представи визитата на папата, която ще отведе Папата в тази земя за първи път

Братство и надежда са двете думи, които най-добре обобщават пътуването на Франциск до Ирак, първото на папата в тази страна, каза Матео Бруни,като припомни думите на папа Франциск пред дипломатическия корпус на минялия 8 януари: „Братството и надеждата са лекарства, от които светът се нуждае днес, наравна с ваксините“.

Загриженост за християните и значението на диалога

Посещението на папата в Ирак е „жест на любов към християните в региона, малко екстремен“, обясни Бруни, като припомни, че това е 33-то международно пътуване бе обявено от самия папа Франциск през юни 2019 г. на срещата с благотворителните организации на Източните църкви. Три са мотивите за папското посещение, посочи Бруни. Първият, несъмнено, е да окуражи християните в Ирак и региона. Вторият се отнася до силния дух на споделяне и диалог между различните религии, който ще се прояви, особено на 6 март, по време на междурелигиозната среща в Ур, където папата „отива да търси братя и става брат на всички по пътя, който го води в Ирак”. Това ще бъде момент, свързан със спомена за Авраам, който ще обедини всички религии, присъстващи в страната.

Религиозното богатство на Ирак

Матео Бруни описа Ирак като люлка на цивилизацията и разнообразна мозайка и говори за богатството на тази земя, обитавана от безброй религиозни групи с древно присъствие, в допълнение към християните, на зороастрийците, бахайците и язидите, за съжаление станали известни с преследванията по време на терора на джихадистите, наложен от самозваната Ислямска държава. Естествено, всичко това е придружено от сунитския ислям, чиито последователи са между 32 и 37%, и шиитския ислям, между 60 и 65%. Бруни се позовава на Наджаф, дестинация за поклонничества в ислямския свят, на второ място след Мека, който папата ще посети на 6 март, където ще се срещне с великия аятолах Ал Систани.

Срещата със страданието

Третият повод за посещението на папата е срещата с Ирак, с една изстрадала земя през последните години, за която не може да се разкаже, без да се говори за съседите, като Сирия – която все още преживява дългогодишна война – Иран и Турция. „Един регион -мозайка в който всяко парче е свързано с другото“. Бруни подчертава силния ентусиазъм, с който християнските общности са се подготвили за това „събитие за мир и утеха за много пострадали хора“. Папата иска да утвърди във вярата тези братя, да утеши страданията им и желае това пътуване да разкрие ново бъдеще за християнските общности, които живеят в тази земя“.

Драматичен срив на християнското присъствие

Това дългоочаквано посещение се свързва и с драматичния срив на християнското присъствие в страната. В последно време, много християни започват да се завръщат, особено в Каракош, който папата също ще посети. Именно от това селище с християнско мнозинство, припомни Бруни, около 40 хиляди души са прогонени от джихадистите през нощта между 6 и 7 август 2014.

Дева Мария от Лорето ще придружава пътуването

В това апостолическо пътуване, Франциск ще бъде придружаван от кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, кардинал Фернандо Филони, бивш апостолически нунций в Ирак, държавния секретар, кардинал Пиетро Паролин, монсеньор Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите, кардинал Мигел Анхел Аюсо Гишо, председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог. Заедно с тях ще бъде и кралица Линч от ROACO, както и една медицинска сестра, служител в Дирекцията по здравеопазване и хигиена, представляваща служителите и работниците във Ватикана. Преди всичко, обаче, папат ще бъде придружаван от иконата на Мадоната от Лорето, сто години след провъзгласяването на Мария за покровител на авиаторите.

Седем официални слова на италиански език

По време на посещението, папата ще произнесе общо седем слова, всички на италиански език. Първото събитие ще бъде срещата с епископите в сирийската католическа катедрала „Дева Мария на спасението“, символично място на Църквата в Ирак, където на 31 октомври 2010 г. група терористи предприе атака, при която бяха убити 48 верни, включително двама свещеници и няколко десетки мюсюлмани. Мъченичество, което днес се припомня с дълга ивица мрамор от олтара до предверието на църквата, като доказателство за пролятата кръв през този ден. След това, в халдейската катедрала „Свети Йосиф“ в Багдад, папата ще отслужи за първи път литургия по халдейски обред.

Молитва в Мосул за жертвите на тази земя

Денят 7 март, неделя, е посветен на Каракош и Ербил, в автономния регион на Иракски Кюрдистан и Мосул, в равнината Ниневия, където Франциск ще почете жертвите на тази земя с молитва, медитация и мълчание. Молитвата ще се състои на църковния площад, а в края ще бъде открита възпоменателна плоча. След посещение на общността в Каракош, последното публично събитие от папската визита ще бъде литургия на стадион „Франсо Харири“ в Ербил, а на следващия ден ще се завърне в Рим.

Източник: Vatican NEWS


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎