Начало » Новини » България » Опитаха да подпалят Параклиса на Свети Николай край Сопот

Опитаха да подпалят Параклиса на Свети Николай край Сопот

Параклис оцеля по чудо от огън, инцидентът в малкия храм „Свети Николай“ край Сопот е станал най-вероятно късно снощи или тази нощ.

Горяла е част от олтара, огънят е унищожил хартиени икони и църковна покривка. Монетите за свещи, оставени направо върху олтара обаче са недокоснати.

За инцидента разказа пред „Марица“ художникът-дърворезбар и бивш кмет на Сопот Христо Цолев, който сам изгради и изписа параклиса „ Свети Николай“ през 2014-2015 г.

Както всяка сутрин, така и днес той отишъл около 8.00 часа сутринта в храма, за да запали свещ, да нагледа обителта и ако е необходимо да постави нови свещи. Бил за последно там вчера около 17.30 часа. Оставил десет нови свещи за богомолците, които идват всеки ден. Когато си тръгнал всичко си било на място. На пейките край храма имало трима души – баба с внуче и младеж, седнал близо до тях.

Тази сутрин обаче видях, че десетте свещи, които оставих снощи, са били запалени на снопче, то е горяло пред олтара и подпалило найлоновата покривка. Изгорели са хартиени икони и е повредена част от красивата дърворезба на олтара, разказа Христо Цолев.

Според него олтарът и параклисът са оцелели по чудо – спасил ги е патронът свети Николай, както и това, че дървената част на олтара, резбована с красива резба, е от липа – плътна дървесина, която не е могла да се подпали от пламъка на десетина свещи.

Още тази сутрин Христо Цолев е подал сигнал в Районното управление на полицията в Карлово.

Според него това е инцидент и той не е случаен. А посегателството над параклиса „Свети Николай“ не е първото. Както тогава „Марица“ писа, миналата година от дървена каса с метален обков и бяха откраднати монетите, които посетителите оставят за свещи. Тогава ключалката бе отворена много професионално. Няколко месеца по-късно дървената каса бе разбита. От тогава миряните оставят парите за свещи на олтара и досега не е имло случай на посегателство.

Душата ме заболя, призна пред „Марица“ Христо Цолев. От откриването му в края на 2015 г. досега параклисът се посещава от много хора, броят им наближава 3000, знам това по броя на църковните свещи, които оставям. Затова още преди време си обещах, че ще направя специален дар на 3000-ния посетител – няма да издавам какъв е точно, но съм го изработил ръчно и тематично е свързан с храма, сподели той.

Това обаче не е първото посегателство върху параклисите край Сопот. Само в малкия храм „Свети Георги“ на няколко стотин крачки от параклиса „Свети Николай“ имаше два палежа – при единия иконите бяха събрани в средата на храма и подпалени, при другия – хартиени икони бяха струпани в един ъгъл и подпалвач им бе драснал клечката.

Източник: Вестник Марица

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal