Ново силно земетресение от 5,9 по Рихтер удари Еласона, Гърция: Паднаха късове скала от Метеора | СНИМКИ

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

В 20:38 ч. тази вечер централна Тесалия в Гърция отново беше ударена от силно земетресение от 5,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът е 16 км южно, югоизточно от град Еласона и с дълбочина от 10 км.

В 21:25 ч. отново в същия район беше разтресен от силно земетресение от 5,1 по Рихтер.

Земетресението е усетено силно в голям радиус от епицентъра, в Централна и Сверна Гърция. Земетресението беше усетено леко дори и в Пловдив по високите етажи на жилищните блокове.

Населението в района е в шок, тъй като от вчера след силното земетресение от 6,3 по Рихтер постоянно е имало силни афтършокове между 4,0 и 5,5 по Рихтер.

След тазвечершното силно земетресение са се откъснали огромни късове скала от Метеора, които са паднали в близост до домовете на хората и много близо до Храма Успение Богородично.

Според информацията на tameteora.gr, скалата се е отделила в района на малката Аия, но слава Богу скалите не са причинили никакви щети. Няма ранени или затрупани от скалите хора.

Няма информация за причинени щети към този момент на Монастирите на Метеора. Към момента от Свещената Митрополия на Стаги и Метеора не са съобщили дали има поражения от земетресението върху храмовете и монастирите в техния диоцез.

Професорът по сеизмология г-н Евтимиос Лекас, председател на Организацията за антисеизмично планиране и защита на Гърция, говори по държавната телевизия ΕΡΤ за новото изненадващо земетресение, което активира северния клон на разлома. Той заяви, че сеизмолозите са очаквали такова развитие на този феномен.

Той посъветва жителите от района тази вечер да не остават в домовете си. Епицентърът се отдалечава на север и няма проблем за град Лариса.

Професорът по сеизмология от Аристотелския университет в Солун г-н Костас Папазахос заяви също, че тазвечершният вторичен трус е много силен, което не учудва учените, но е притеснително.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal