Новоръкоположеният Епископ Страхил Каваленов: Поверявам се на Дева Мария и Свети Йосиф

Днес, 19 март, в Катедралата „Св. Павел от Кръста“ в Русе, Апостолическият Нунций в България Н. В. Пр. монс. Анселмо Гуидо Пекорари ръкоположи за Епископ Монс. Страхил Каваленов. Ръкополагането на новия епископ бе, точно днес и в годината, посветена на Св. Йосиф. Това изключително събитие за живота на Католическата църква в България и конкретно на Никополската епархия, е силен знак за възраждане на епархийна общност, която гледа към онова „прекрасно бъдеще“, за което Блажения Епископ Евгений Босилков отдаде живота си.

Съръкополагащи епископи, по време на тържествения ритуал, бяха: Н.В.Пр. Монс. Георги Йовчев – Епископ на Софийско-Пловдивския диоцез и Н.В.Пр. Монс. Христо Пройков – Епископ на Софийската епархия „Св. Йоан XXIII“. Сред официалните гости на празника в Русе бяха: Г-жа Урсула Дзуколи – Посланик на Суверенния Малтийския орден в Р България, Г-н Богдан Паташев – Посланик на Р България пред Св. Престол, Представител на Русенския Митрополит Наум – отец Стефан Стефанов, Кметът на на Русе Пенчо Милков, Зам. Ректорът на Русенския университет Росица Георгиева, Генералният секретар на Каритас-България Емануил Паташев, пасторите от Баптистката и Методистката църкви в Русе Ивайло Сяров и Владимир Железов, отец Дираир Хадавян от Арменската Православна Църква. Радостта на верните беше пълна и от присъствието на монс. Румен Станев – аусилиарен епископ на Софийско-Пловдивската епархия, монс. Йовко Пищийски – секретар в Апостолическата Нунциатура в София, духовници, монахини и верни от цяла България. Катедралният храм „Св. Павел от Кръста” в Русе отвори врати, за да приеме ограничен кръг гости, дошли за голямото събитие – мярка наложена от санитарната ситуация в страната.

В началото на церемонията бе прочетена Папската була, с която Светият отец Папа Франциск назначава отец Страхил за епископ на Никополския диоцез.

В своята проповед Архиепископ Пекорари каза: „Нашия събрат Страхил, като следва стъпките на Авраам, бе призован да стане Баща във вярата на всички вас; една вяра – живяна и практикувана по подобие на вярата на Св. Йосиф. Вярата е основния, ръководен път на Спасението. Нашата вяра е вярата на Католическата църква, която има в лицето на Папата, Епископа на Рим, своя пазител“. „Вашият епископ, скъпи братя и сестри, ще трябва да гарантира, че Църквата, дом Божи, ще бъде непоклатима в този Дунавски район и ще бъде красива и гостоприемна за всички – каза монс. Пекорари. Скъпи монс. Страхил – продължи Нунцият, може би, ще въздигнеш нови материални църкви, от камък, но твоето първо задължение е да изграждаш общността, живата църква. Тази църква, в Никополската епархия, чиито корени ни отвеждат до първите векове на християнството, е била напоена с кръвта на мъчениците, семе за нови християни. На първо място, подчерта монс. Пекорари, кръвта на твоят предшественик, Блажен Епископ Евгений Босилков … ти също си призван да живееш твоята мисия на Пастир, Водач и Отец в духа на служение, на жертви и с любов“. По-нататък монс. Пекорари посъветва новия епископ да бъде в общение с епископите в България и тези от Вселенската Църква, да пази повереното му стадо и да го обгрижва с милосърдие и любов, всички – миряни, свещеници, Богопосветени, монаси и монахини и, не на последно място, да общува с вярващи от другите църкви и религиозни общности в икуменичен дух и с отвореност към всички. Накрая на своята проповед монс. Пекорари повери монс. Каваленов на покровителството и подкрепата на Св. Архангел Михаил, Св. Павел от Кръста и Блажен Евгений Босилков.

Церемонията по ръкоположението продължи с ритуал, по време на който трима епископи възложиха ръцете си над новия владика, произнасяйки специални молитви. Двама свещеници: отец Койчо Димов и отец Пламен Гечев, държаха Евангелието над главата на избраника, защото негова задача е да проповядва Божието слово. След това Архиепископ Пекорари тържествено връчи на новия епископ пръстен, Евангелие, митра и жезъл. Монс. Пекорари помаза монс. Страхил, като знак на пълнотата в участието на свещенството на Христа. Този момент, в който действаше Св. Дух, бе придружен от молитвите на присъстващите, както в Божият дом, така и пред екраните, следящи живото предаване.

След ритуала, службата продължи с Евхаристична литургия. Накрая, на пожеланията на ръкополагащия епископ, новият владика благодари на Бог за всички получени благодати, на епархийната общност,на присъстващите епископи, на братята от другите вероизповедания, на всички братя и сестри, дошли на церемонията. „Поверявам се на Дева Мария и се уповавам на Св. Йосиф в грижата си за епархийната общност“, каза новоръкополежинят епископ. Накрая монс. Страхил благодари на блаженопочиващите монс. Самуил Джундрин и монс. Петко Христов, на които дължи своето свещеническо звание. След тези думи монс. Каваленов отиде за кратка молитва в параклиса, в който е положен монс. Петко.

Вълнуващото събитие завърши с цветя и поздравления от официалните гости, духовниците и верните.

Неслучайна е датата на ръкополагането на новия епископ: точно днес и в годината, посветена на Св. Йосиф. Първата литургия, която утре ще отслужи епископ Каваленов ще бъде в енория „Св. Йосиф“, в с. Бърдарски геран и в която енория 13 години е служил като енорист Блаженият Епископ Евгений Босилков. С ръкополагането на монс. Каваленов, се отвори нова страница в живота на Никополската Католическа епархия. Това изключително събитие за живота на Католическата църква в България и конкретно на Никополската епархия, е силен знак за възраждане на нашата епархийна общност и молитвите на верните са отправени именно към надежда за прекрасно бъдеще на диоцеза и Църквата в България.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal