Начало » Разни » COVID-19 » Нидерландия: Агресивни протестанти бият и ритат журналисти, дошли да отразят нарушаването на ковид мерките и ограниченията от протестантски църкви | VIDEO & СНИМКИ

Нидерландия: Агресивни протестанти бият и ритат журналисти, дошли да отразят нарушаването на ковид мерките и ограниченията от протестантски църкви | VIDEO & СНИМКИ

Църковнослужителите и вярващите от протестантската църква „Миераскерк“, които се противопоставят на пандемичните мерки в Нидерландия, реагират на медийното внимание с насилие. Властите осъдиха нападението срещу журналисти.

Автор: Александър Иванов

Полицията в Нидерландия арестува мъж, след като той удари и ритна журналист пред протестантска църква, която на 28 март 2021 беше отворена за богослужение в пълния си капацитет, въпреки строгите мерки и ограничения, наложени от властите. Това съобщава Deutsche Welle.

Репортери се появиха пред църквата „Миераскерк“ в град Кримпен ан ден Ейсел близо до Ротердам.

По-рано църквата излезе със съобщение, че продължава да провежда богослужения за цялото си паство. Нидерландия е под строг локдаун и има нарастващ процент на COVID-19.

Журналистът Джако ван Гисен сподели видео от инцидента в Twitter, като написа, че „болката е отминала, но все още съм шокиран – бях нападнат по време на работата си тази сутрин от църковнослужител в Кримпен“.

43-годишният мъж, обвинен в нападението, е изведен от църквата по време на богослужението и е арестуван.

Силна експлозия

Два дни след случая с нападението над журналистите, жители на Кримпен ан ден Ейсел съобщиха, че са били събудени от силна експлозия около 04:30 ч. сутринта местно време. Експлозията е станала на входа на протестантската църква-нарушител. Има нанесени щети.

Към момента, полицията смята, че експлозията е предизвикана от фойерверки.

Все още няма индикации за това кой е сложил експлозивите на входа на църквата, която е отворила врати за стотици вярващи, въпреки ковид ограниченията.

Полицията все още разследва дали има връзка между взрива на фойерверки и нарушенията в неделя.

Не е единичен случай

Вярващите от протестантската църква Сион в град Урк, североизточно от Амстердам, също са нападнали журналисти по време на богослужение, което се е състояло при пълно нарушение на ковид мерките за защита.

Протестантите умишлено са ударили тв оператора пред църквата с автомобила си.

Съобщава се, че журналистите, замесени в атаките, са били леко ранени.

Възмущение от нападенията срещу журналисти

Няколко нидерландски депутати от различни политически партии реагираха с гняв на новините за насилие и пренебрегване на ковид мерките.

Независимата журналистика е необходима за демократична конституционна държава“ – каза министърът на правосъдието Фердинанд Граперхаус.

Оставете журналистите да си вържат работата“ – написа в Twitter Лилиан Плумен, лидерът на социалдемократите.

Нидерландската полиция също отговори по подобен начин на събитията.

Премиерът Марк Рюте вече разкритикува решението на протестантските църкви да провеждат богослужения по време на локдауна.

Мерките

Конституцията на Кралство Нидерландия изключва възможността Правителството да забранява на религиозните общности да се събират. Но то може да налага ограничения, а наложените ограничения в момента не разрешават събирането на повече от 30 души на едно място.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal