Неделя на Православието в Патриаршеската Катедрала на Свети Александър Невски в София

В първаната неделя на Великия пост, когато честваме Тържеството на св. Православие и победата над ереста на иконоборчеството, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия.

Василиевата св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, прот. Антоний Милушев и протодякон Деян Коруновски. В края на Тайнството Евхаристия епископ Герасим прочете обръщението на Българския патриарх Неофит по повод днешната неделя, в което се казва: „Православието, което изповядваме и което живеем, не е едно от многото човешки учения и философии, които са се появявали и продължават да се появяват в нашия свят, а единствената спасителна вяра, дошла в света лично, в личността на Самия Господ и Бог наш Иисус Христос, чрез Неговото божествено Въплъщение. Защото Синът Божи стана Син човешки затова, за да може синовете човешки да станат синове Божии (св. Атанасий Велики) и тази е тайната, „скривана от векове в Бога, Който създаде всичко чрез Иисуса Христа, та многоразличната премъдрост Божия да стане сега чрез църквата известна на началствата и властите небесни“ (Еф. 3:9-10). Тази е „тайната на благочестието: Бог се яви в плът“ (1 Тим. 3:16). Тази тайна Църквата изповядва и потвърждава постоянно, когато в почитта си и в своето преклонение пред Първообраза изобразява на светите и свещени икони богочовешкия Христов образ, заедно ликовете на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица и на всички светци. В съхраняването и проповядването на тази велика тайна е и цялата същност и цялото величие на светото наше Православие“.

Днешният празник е установен през 842 г. при византийския император Михаил III и майка му, благочестивата царица св. Теодора, и при св. Методий, патриарх Цариградски.

Източник: Българска Патриаршия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal