Московската Патриаршия предупреждава клириците си да не участват в антиправителствени демонстрации

In other languages: ENGR

Автор: Александър Иванов

В ефира на ТВ „Россия 24“, председателят на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия Волоколамски Митрополит г-н Иларион (Алфеев), известен най-вече като „хулителя на всичко“, предупреди руските клирици да не участват в антиправителствени демонстрации. Това съобщи Костас Онисенко за OrthodoxTimes.com.

Митрополит Иларион поясни, че всеки свещеник, както всеки руски гражданин, може да има своето лично мнение и да го изразява. Участието в подобни демонстрации обаче създава проблеми при изпълнението на техните църковни задължения, смята Митрополитът.

Той дори каза, че според църковната практика, ако свещеник иска да извършва „активни действия“, той трябва да поиска благословия от Архиерея.

В Русия всяка демонстрация трябва да бъде разрешена от властите, за да се счита за законна. Тъй като властите обикновено не дават такова разрешение, почти всички демонстрации са незаконни и всички замесени могат да бъдат арестувани и осъдени само защото са били там с присъствие.

Обичайно е десетки или дори стотици хора да бъдат арестувани при всяка демонстрация в Русия.

Нямаме обща църковна забрана хората да изразяват някъде своето мнение. Но ако човек участва в незаконни демонстрации, ако попадне в затвора, обвинен в престъпление или гражданско нарушение, това може да има канонични (църковни) последици. Дори защото свещеникът трябва да извърши богослужение според програмата. Ако е в затвора, какво ще се случи с енорията? Кой ще работи в енорията?” – каза още Волоколамският Митрополит Иларион.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎