Московската Патриаршия обяви Вселенския Патриарх Вартоломей за „нелегитимен“ и ще приветства нова парасинагога във формат „Аман“: Задълбочаване на московската изолация

In other languages: GR – RUS – UKR MK

Автор: Александър Иванов

Изпадналата в еклисиологична ерес Московска Патриаршия смята, че „миналият механизъм за организиране на срещи на предстоятели на православни църкви, когато са свиквани от Вселенския Патриарх, вече не работи“, защото според Московската Патриаршия „Вартоломей е изгубил своята легитимност“. Това гласят поредните одиозни слова на председателя на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия Волоколамски Маестро Митрополит г-н Иларион (Алфеев), известен най-вече като „хулителя на всичко“, произнесени в ефира на предаването „Церковь и мир“ по ТВ „Россия 24“, и отразени в уебсайта на Московската Патриаршия.

Вселенският Патриарх се присъедини към схизмата, той съслужи със схизматиците и изгуби своята легитимност като пръв сред равни в семейството на предстоятелите на поместните православни църкви. Следователно, дори той да свиква такива срещи, възможно е някои църкви да отидат, но много от тях ще отклоняват под различни предлози. И това се дължи на факта, че той е нарушил основния принцип на съжителство между поместните православни църкви – съборността“ – казва Митрополит Иларион.

Той изразява надежда, че през 2021 ще се проведе нова парасинагога на предстоятелите във формат „Аман“.

Очевидно ще трябва да изчакаме докато ограниченията, свързани с пандемията, бъдат облекчени. Но такава среща е необходима. И миналата година бяхме благодарни на Йерусалимския Патриарх за тази инициатива, и тази година ние ще приветстваме тази инициатива. Надявам се, че такава среща ще се състои“ – каза Йерархът на Московската Патриаршия.

С тези си действия Московската Патриаршия задълбочава създадената от нея криза в Православната Църква и изкарва на дневен ред въпроса за налагането ѝ на схизма – разбира се, решение, което може да вземе Майката Църква.

А духовниците, които ще се съберат на тази парасинагога във формат „Аман“, съгласно Свещените Канони, могат да бъдат квалифицирани като нечестивци.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal