Московската Патриаршия изрази отношението си към смесените бойни изкуства (MMA)

Автор: Александър Иванов

В интервю за РИА Новости, председателят на Патриаршеската комисия по въпросите за физическата култура и спорта Мурмански и Мончегорски Митрополит г-н Митрофан (Баданин) изрази отношението на Московската Патриаршия към смесените бойни изкуства (Mixed Martial Arts – MMA).

Борбата без правила е антихристиянски „вид спорт“, противоречащ на морала, но и в единоборството спортистът трябва да бъде внимателен към себе си и да остане християнин.

Що се отнася до побоя – това е страшен, кървав „спорт“, който се нарича „бой без правила“. Аз смятам, че този вид „спорт“ е антихристиянски. При него се нарушават фундаментални нравствени ценности.“ – смята Митрополитът.

Според него, като цяло състезателните спортове влизат в „своеобразно противоречие“ с Християнството, тъй като те „идват от езически времена“. „Тук всеки спортист трябва да разбере дали в него няма страст, или ненавист, или други лоши чувства. Милосърдието и добротата – това са признаците за сила, и е необходимо това да живее в сърцето на човека. Пътят на християнския спортист е труден, но без това той ще загуби голямата борба за душата си.

В някои случаи, отбелязва Митрополит Митрофан, е необходимо да се отслаби ударът, защото „безмилостният и жесток човек е слаб, и още не е открил истинския смисъл на живота“.

Спортистът трябва да види дали неговият съперник очевидно е по-слаб, да не би по някакъв начин със силата си да го повреди.“ – допълва Йерархът на Московската Патриаршия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal