Мозамбик: Десетки убити при атака от ислямисти в град Палма | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: GREN

Десетки са убитите при атака в крайбрежния град Палма в Мозамбик, обсаден от ислямистка групировка, част от тях – при опит да избягат от хотел. Сред загиналите има и чужденци.

На прицел на атаката е хотел, в който се крият стотици чужденци, основно от Великобритания, Франция и Южна Африка. Част от тях са спасени и са достигнали съседния град Пемба, но според властите ситуацията далеч не е под контрол в един от малкото досега стабилни райони на провинция Кабо Делгадо. Палма досега бе известен като убежище за прогонените от опожарените градчета и села в региона, спасили се от ислямистите.

В провинцията действат ислямистки бойци, свързани с „Ислямска държава“ и в конфликта, в който участват, са убити най-малко 2600 души (близо половината – цивилни), а броят на избягалите наближава 700 хил.

Събитията в Палма се наблюдават с особено безпокойство, защото в близост компании като френската „Тотал“ разработват газови проекти на стойност близо 60 млрд. долара. „Тотал“ обяви в събота, че замразява проект за разширяване на съораженията си и ще сведе персонала си до минимум, след като вече изтегли повечето си служители през януари.

Според чужд дипломат от град Пемба само в една лодка са били евакуирани над 1300 души – и местни, и чужденци. Част от тях работят в газовата централа на „Тотал“, други са потърсили убежище там.

Според говорителя на въоръжените сили Омар Саранга десетките убити са напуснали хотел „Амарула“ в конвой, който бил пресрещнат от терористи. Британец и южноафриканец са сред потвърдените убити. Саранга твърди, че армията е изправена пред отделни точки на съпротива.

Данни на „Гардиън“ сочат, че едва 7 от 17-те автомобила в конвоя са пробили обсадата, но и в тях има жертви и ранени.

Нова ескалация

Атаката срещу Палма започна в сряда, а изтеглянето на правителствените сили доведе до фактическо овладяване на града. „Почти всичко е разрушено, много хора са убити,“ заяви тогава пред АФП служител от евакуирания газов обект, без повече подробности за жертвите или националността им.

Градът, където хиляди цивилни, бягащи от насилието в селата си, потърсиха убежища, в момента наброява 75 хиляди жители. За „Ройтерс“ очевидци разказват за тела по улиците на Палма, някои от тях – обезглавени.

Такива разкази идваха от правозащитни организации и от други места в Кабо Делгадо през последните четири години – включително за опожаряване на училища и болници и масови екзекуции дори на деца (последният подобен доклад излезе преди седмица). Въоръжените сили на Мозамбик също са обвинявани в жестокости.

„Ислямска държава“ все още не е поемала отговорност за атаката в Палма, макар през 2019 г. мозамбикските ислямисти да обявиха територията си за част от централноафриканската провинция на ИД.

Известните като „Аш Шабаб“ (но несвързани със сомалийската групировка) или като „Ас Сунна уа Джамаа“ бойци според някои анализатори имат съвсем слаби връзки с „Ислямска държава“ и става въпрос и за предимно вътрешен конфликт, в немалка степен способстван от бедността на населението. Съединените щати формално обозначиха групировката като терористична този месец. В изключително бедния район Кабо Делгадо на помощ на властите дойдоха преди време и бойци от руската частна военна компания „Вагнер“, но по информация на руски издания мисията им претърпя провал.

Източник: Дневник

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal