Митрополитът на Навпакт Йеротей: Реакциите срещу ваксините са по-опасни от възможните странични реакции от ваксините. Онези, които препоръчват на християните да не предприемат предпазни мерки, носят отговорност за болестите и смъртта на хората, и за техните страдания

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

Високопреосвещеният Митрополит на Навпакт и Свети Власий г-н Йеротей даде интервю за изданието Ta Nea, в което говори за предизвикателствата пред гръцкото общество и Еладската Църква, породени от ковид пандемията. Сред обсъжданите въпроси бяха и тези за ваксините.

Следва част от интервюто:

– Ваше Високопреосвещенство, Вие бяхте един от първите в Църквата, които се ваксинираха, като тогава отбелязахте, че „във войната с пандемията ваксината е едно от оръжията“. Необходими ли са ваксините, за да ограничим коронавируса?

– Пандемията, през която преминаваме, е невидима война, която води хората към болници, убива, разрушава социалните отношения, намалява посещаемостта на храмовете, затваря университети и училища, създава икономически проблеми, парализира пазара. В тази война едно от основните оръжия е ваксинирането, което връща обществото към нормалността. В една такава война реакциите срещу ваксините са по-опасни от възможните странични реакции от ваксината. Онези, които препоръчват на християните да не предприемат предпазни мерки, носят отговорност за болестите и смъртта на хората, и за техните страдания.

– Жертви на болестта имаше и сред Йерархията. Смятате ли, че пандемията и карантината ще повлияят върху живота на Църквата като цяло? Ще бъде ли същата Църквата в утрешния ден?

– Не само йерарси, но и клирици и монаси станаха и са жертви на коронавируса. Ние живеем в едно и също общество, а не под защитен похлупак. Тленността на тялото и вирусите са реалност, и само късогледите не могат да я видят. В Църквата вече има много проблеми, като се започне от намаляването на черкуващите и се стигне до индивидуализирането на вярата от страна на християните. Вече започна да се оформя една „индивидуална религиозност“, която разрушава енорийския ни живот. Утрешният ден ще е труден и ще е нужно добро планиране и старателна пастирска дейност.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎