Митрополитът на Еласона Харитон за земетресението в Тесалия: Бог ни опази и не оплакваме жертви | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Високопреосвещеният Митрополит на Еласона г-н Харитон видно е шокиран и натъжен от нанесените щети от силното земетресение, което удари вчера по обяд Централна Тесалия, в Гърция с магнитут 6,3 по скалата на Рихтер.

Според последните данни е имало десетки вторични трусове, измежду които над 16 силни с интервал между 4,0 и 5,5 по Рихтер.

При такова мощно земетресение е цяло чудо, че няма нито една жертва и ранени. Има само леки до средни поражения върху частни домове и върху няколко храма. Всичко това се дължи на строгото антиземетръсно строителство в Гърция.

Митрополит Харитон между другото отбеляза, че за щастие има само материални щети като заяви,че „Бог ни опази и не оплакваме жертви“.

Вчера по време на земетресението Митрополит Харитон съучастваше молитвено в Изходното последование на блаженопочившия Митрополит на Килкис г-н Емануил, а след това присъстваше и на неговото погребение.

Ето и какво друго заяви Митрополитът на Еласона във връзка със силното земетресение:

«Намирам се пред Храма на Свети Димитрий в село Месохори. Камбанарията му е напълно разрушена, а вътре в Храма има пукнатини. Успоредно с това има много поражения върху домовете на хората, повечето поражения са в село Дамаси (близо до епицентъра на земетрсението – Бел. авт.). Хората са останали без домове, вече са без покрив над главите си. Има и много материални щети. Прославяме Бога, че в това голямо изпитание, с това катастрофално земетресение не оплакваме жертви. Няма ранени хора. Днес посетих и училището в Дамаси, което в действителност представлява една разрушена сграда. Децата са извадени от тази сграда в момента на самото земетресение. Това е едно чудо, което се дължи на отговорността на учителите и директора на училището, които в действителност са герои, но и на малките деца, които са могли да се спасят от тази голяма катастрофа (бедствие – Бел. авт.). Молим се и се надяваме това земетресение, това изпитание да няма продължение. Вярваме, че всичко това ще приключи и всички ще се върнем към нормалността. Същевременно с това търсим съпричастността и помощта на държавата и на всички служби за оценяване на всички нанесени материални щети».

Източник: Pineios News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal