МГЕРБ: Трябва да се постави ясна разграничителна линия между БПЦ и Архимандрит Дионисий (Мишев) | VIDEO

Автор: МГЕРБ (Младежка организация на ПП „ГЕРБ“)

Внесохме официално писмо в Светия Синод с молба Българската православна църква да се произнесе какво е нейното отношение към архимандрит Дионисий и дали неговото расо и кръст се съвместяват с политическата му дейност. Това съобщи председателят на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев пред медии след внасянето на документа, който бе приет от главния секретар на Светия Синод – мелнишкия епископ Герасим.

От много дълго време наблюдаваме едно безбожно и мрачно поведение от човек, който се зове духовник. Всички граждани бяха възмутени от ковчезите, бесилките, публични опела, както и от черните чаршафи и зловещи ритуали, които вчера видяхме в Банкя. Това поведение ни връща към миналия век, когато мафията, от която Дионисий и неговите последователи така яростно се разграничават, сплашваше хората точно по този начин“, коментира Георг Георгиев. Според председателя на МГЕРБ е в интерес на цялото общество да се постави публично ясна разграничителна линия между БПЦ и един рецидивист с множество противоцърковни прояви.

Българската православна църква е институция с изключително висок обществен авторитет и доверие. Получихме уверение, че Светият Синод ще се произнесе по темата. Ние сме много озадачени от агресивното, нехристиянско поведение на човек, който още има титлата архимандрит. Срещу него има канонични дела за много сериозни нарушения“, каза Драгомир Младенов от МГЕРБ.

* * *

Припомняме, че съвсем наскоро Отец Силвестър Янакиев от Сливенска Митрополия обяви, че е водач на листа на политическа коалиция, което е в пълен разрез със Свещените Канони, както и с Устава и решенията на Синода на Българската Патриаршия. Но по този въпрос все още нито е реагирал Свещеният Синод, нито е реагирал Митрополитът на Сливен г-н Йоаникий, нито са реагирали политици от различни политически партии.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal