In other languages: GR – BG

Автор: Костас Онисенко

Превод: Йордан Георгиев

Реакциите на Църквата на Русия се засилват с всеки изминал ден, в контекста на предстоящото посещение на Вселенския Патриарх Вартоломей в Украйна през август тази година. Това се предизвестява в интервю с председателя на Отдела за външни църковни отношения (ОВЦО) на Московската Патриаршия, Волоколамския Митрополит Иларион Алфеев (известен най-вече като хулителя на всичко – Бел. прев.)

В интервю за РИА НОВОСТИ той заяви, че предстоящото посещение на Вселенския Патриарх се очаква да предизвика „нова вълна на завземане на храмове. През последните месеци нивото на насилие се повишава“, заяви той, говорейки за Украйна.

Украински архипастири и йерарси, много анализатори и експерти имат резерви по отношение на посещението на Константинополския Патриарх“, подчерта Иларион Алфеев като допълни, че „сблъсъците само ще нарастват“.

«Екстремистките сили на Украйна трябва да покажат на Фенер „обединено православие“ в Украйна, а това може да предизвика нова вълна на завземане на храмове», каза Митрополит Иларион.

Също така като се позова на „анализатори“ и „йерарси“, Иларион говори за хора, които безразсъдно подкрепят аргументите на Московската Църква срещу Вселенската Патриаршия, тъй като умерените гласове – анализатори в Украйна, по никакъв начин не свързват очакваното посещение на Патриарх Вартоломей в майката на руските градове – Киев, с някаква предстояща ескалация по църковния въпрос. С други думи, това са анализатори – инструменти на Московската Църква, т.е. тези, които са против Патриарх Вартоломей.

Известна е и позицията на Църквата на Украйна по въпроса за енориите, които преминават от Московската Патриаршия в Украйна. Това са съдебни производства, които продължават много месеци, главно по въпроса за прехвърляне на собствеността, а не по същество, т.е. решението, взето от енориите да преминат към каноничната Църква на Украйна. Православната Църква на Украйна търси своите права в съдилищата на Украйна, а не по улиците.

Прави впечатление, че на уебсайта на ОВЦО на Православната Църква на Русия, още в същия ден на интервюто беше публикувана статия за „кръстоносните походи“, които извърши Московската Патриаршия в различни части на Украйна по случай Неделята на Православието. Показателно е, че вътре в текста, освен районите, в които се проведоха „кръстоносните походи“, се споменава и броят на участниците в тях, което може да бъде „демонстрация на сила“, която Църквата на Русия може да мобилизира „на улицата“.

Следователно, неотдавнашното интервю на Митрополит Иларион, в което той говори за предполагаема опасност заради посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей в Украйна, може да се възприема само като „предупреждение“ за проблеми от страна на Църквата на Русия, може да се възприеме каго а не като регистриране на реалните условия, които преобладават в Украйна.

Източник: OrthodoxTimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal