Коптската църква ще отбележи 9 години от кончината на Патриарх Шенуда III, а настоящият Патриарх Тавадрос II ще възобнови своите седмични проповеди

На снимката: Папа Шенуда III по време на неговото погребение

Автор: Йордан Георгиев

В сряда на 17 март 2021 г. Коптската православна Патриаршия на Александрия ще отбележи девет години от кончината на блаженопочившия 117-ти коптски Папа и Патриарх Шенуда III. Във всички коптски храмове в Египет и по света ще бъдат отслужени панихиди по случай годишнината от кончината му. В Монастира на Свети Паисий Велики (Бишой на коптски) в Уади Ел-Натрун, Египет ще бъде отслужена Велика Заупокойна Литургия за покойния Патриарх Шенуда, чийто гроб се намира там.

Този монастир е един от най-старите коптски монастири, основан през IV в.

Припомняме, че Папа Шенуда III почина на 17 март 2012 г. на 89-годишна възраст. Той става Патриарх през 1971 г. след смъртта на Папа и Патриарх Кирил VI.

Настоящият коптски Папа и Патриарх на Александрия Теодор II (Тавадрос II), от утре възобновява седмичните си проповеди от папската Катедрала на Свети Апостол Марко в Абасид без присъствието на вярващите, с оглед наложените ограничителни мерки срещу новия коронавирус Covid-19.

Възобновяването на тези проповеди съвпада и с коптския Велик пост, който продължава 55 дни.

Източник: The Middle East Council of Churches

Коптски Папа и Патриарх Тавадрос II
Монастир на Свети Паисий Велики (Бишой на коптски) в Уади Ел-Натрун, Египет

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal