Начало » Новини » Мнения » Константинопол и Ватикана обсъждат установяване на обща дата за празнуване на Пасха от всички християнски деноминации

Константинопол и Ватикана обсъждат установяване на обща дата за празнуване на Пасха от всички християнски деноминации

In other languages: UKR EN

Автор: Александър Иванов

Председателят на Папския съвет за насърчаване на християнското единство Кардинал Курт Кох приветства неотдавнашното предложение на представител на Вселенската Патриаршия за установяване на една обща дата за празнуване на Пасха от всички християнски деноминации. Това съобщава kath.ch.

Пасха е най-големият празник на Християнството. Следователно би било прекрасен и важен знак, ако ние, християните, имаме една обща дата за празнуване на този празник“ – смята Кардинал Курт Кох.

Кардинал Кох каза, че Папа Франциск и Коптския Патриарх Теодор II много харесват предложението.

Въпреки че няма да е лесно да се определи една обща дата за Пасха, струва си да се направи“ – смята Кардиналът.

Наскоро Архиепископът на Телмисос г-н Йов (Геча), който е постоянен представител на Вселенската Патриаршия в Световния съвет на църквите, се изказа в полза на реформата на православния календар.

Тогава Йерархът написа, че 1700-годишнината от Първия Вселенски събор в Никея, която ще отбележим през 2025, „е добра възможност да се напомни на християните за необходимостта от календарна реформа и установяване на обща дата за Пасха, за да останат истински верни на решенията на Вселенския събор в Никея“.

Другият повод за установяване на обща дата е това, че през 2025 Пасхата се пада на една и съща дата за Православната и Римокатолическата църква.

Преди няколко години самият Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей по време на среща с Папа Франциск обсъди въпроса за установяване на обща дата за празнуване на Пасхата от всички християни, и бе решено, че въпросът ще се прехвърли и на Светия и Велик събор на Православната Църква в Крит през 2016.

Съвсем наскоро, в интервю за италианския вестник Avvenire, Негово Божествено Всесветейшество Патриарх Вартоломей изрази позиция, че „Вселенският събор в Никея предлага една изключителна възможност за укрепване на общото ни духовно наследство през първото хилядолетие и за проучване значението на канона като средство за насърчаване на икуменическия диалог“. Според Вселенския Патриарх „християнското единство и общият подход към глобалните съвременни проблеми не са само текущо искане, но и една заповед на Основателя на Църквата. Големите годишнини ни напомнят за тази истина“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal