Кметовете на Атина и Истанбул се срещнаха при Вселенския Патриарх във Фенер | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: GREN

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес на 19 март 2021 г. кметът на Атина г-н Костас Бакоянис и кметът на Истанбул (Константинопол) г-н Екрем Имамоглу посетиха Вселенската Патриаршия във Фенер. И двамата бяха приети радушно от Н. Б. Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

След срещата с Вселенския Патриарх, днес по-късно следобед г-н Екрем Имамоглу и г-н Костас Бакоянис ще проведат среща в кметството на Истанбул, за да обсъдят въпроси от общ интерес между двата най-големи мегаполиса на Балканския полуостров, както и да подпишат меморандум за разбирателство.

На въпрос дали е посещавал Фенер, кметът на Константинопол отговори: „Бил съм тук много пъти”.

Екрем Имамоглу обеща на Костас Бакоянис да го разведе из Константинопол, за да му покаже всички забележителностите, които са връзка между гръцкия и турския народ, се казва в изявлението.

Кметът на Атина г-н Костас Бакоянис заяви, че съвместното им присъствие във Вселенската Патриаршия изпраща силно послание.

«Нашето общо присъствие тук изпраща силно послание и има много символика. Катедрата на Вселенската Патриаршия не подлежи на договаряне. Вселенската Патриаршия е кивот на любов и надежда за всички. Вселенската Патриаршия строи мостове и разрушава стени», заяви г-н Бакоянис.

От своя страна, кметът на Константинопол г-н Екрем Имамоглу, който е с гръцки произход от Понт заяви, че за него е голяма чест да приеме своя приятел Костас, с когото поддържат близки приятелски отношения тук в Константинопол.

«Имам голяма чест да започна своя ден пред Патриарха. Днес слава Богу, Атина и Константинопол ще преживеят един прекрасен ден. Вярвам, че заедно ще можем да изпълним историческата отговорност, да изградим мост на мира между Атина и Константинопол, изпълнен с красиви чувства. За нас е голямо удовлетворение, че древен град, като Константинопол е в историческо съжителство с Атина, съжителство, което продължава хилядолетия. Надявам се, че в бъдеще, въз основа на отношенията между Атина и Константинопол, отношенията между двете страни и двата народа ще бъдат добри», заяви г-н Екремоглу.

След направените изявления на кметовете на Атина и Константинопол и Н.Б. Всесветейшество г-н г-н Вартоломей изказа своята радост за присъствието на тези две емблематични фигури и преуспяващи млади политици на Гърция и Турция, като заяви следното:

«Ние сме особено радостни, че днес приехме тук във Вселенската Патриаршия Техни Превъзходителства и възлюбени кметове на нашия Град (Константинопол) г-н Екрем Имамоглу и на Атина г-н Костас Бакоянис. Г-н Бакоянис тези дни е на официално посещение в Константинопол и в Турция. Разбира се, неговото посещение допринася за по-нататъшното укрепване на отношенията между жителите на двата най-големи и забележителни градове, които представляват господата кметове, но и двата народа от двете страни на Егейско море.

Тяхното съвместно посещение в Катедрата на Майката Църква напомня едно аналогично по-старо посещение, което беше осъществено в миналото – това на покойния Милтиадис Еверт и на г-н Бедретин Далан, който тогава беше кмет на Града. Знаем също и за по-късна такава среща на предишния кмет на Атина г-н Димитрис Авромопулос, който разви приятелски отношения с тогавашния кмет и настоящ президент на Турската Република, г-н Ердоган. А тяхното приятелство, добре знаем, продължава и до днес.

Г-н Авромопулос беше посетил г-н Ердоган в затвора в един злополучен и несправедлив момент в неговия живот, когато той беше обвинен и влезе за няколко месеца в затвора. Г-н Ердоган оцени много този жест на г-н Аврамопулос и никога не го забрави. Във всеки случай, ние желаем приятелските отношения между двата града и двете страни да се култивират и да се развиват за доброто и на двете страни.

Нашата Патриаршия винаги се чувства, че е мост между двете страни и мост на приятелство, мир, солидарност за успех на жителите на двата града и на двете страни. В този дух, г-н кмете, сърдечно Ви приветстваме за добре дошъл и Ви пожелаваме много сила в отговорната работа, която имате в големия и исторически град на Атина».DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal