Изявление на Доростолския Митрополит Яков по въпроса за Храм на Светите Константин и Елена в село Айдемир

ДО
Председателя на Общинския съвет
г-жа Мария Димитрова
ДО
Общинските съветници на
гр. Силистра

Уважаема г-жо Димитрова,
Уважаеми Общински съветници,

„КРОТЪК ОТГОВОР ГНЯВ ОТВРЪЩА,
А ОБИДНА ДУМА ЯРОСТ ВЪЗБУЖДА“ (притч. 15:1)

Мирът и любовта да е между нас.

Предварително се извинявам, ако някого обидя, не това ми е целта.

В деня на Светото Благовещение, когато с верния Божии народ от Доростолска епархия се бяхме събрали в храма с едно сърце и едни уста да славим и молим Света Богородица да не изоставя в молитвите си чедата ни, да ни предпазва и дава сили и здраве в дните на изпитанието, Общинският съвет на гр. Силистра заседаваше.

Когато се замени времето за молитва с работа нищо добро не може да се очаква.

И ето, след светата Богослужба, че Девица ще зачене и ще роди Син – Спасител на света и на нас човеците, дойде до мен и вест, внушена от поднебесните сили. Това не ме смути, защото знам че от момента, когато се слага началото на спасението, поднебесните сили всячески гледат да ни погубят. Но в мен нахлуха много въпроси. Каква вреда може да е за обществото построяването на нов Православен храм? На кого пречи? Защо не се вижда желанието на православните вярващи да си имат църква? Какво неморално и вредно има в това? Една педя земя ли ще ощети Силистра? И тн. и тн.

Не ми се иска да вярвам, че живеем в годините, когато църквата беше гонена и преследвана. Не ми се иска да вярвам, че църквата е заложник на политически интереси. Не ми се иска да вярвам, че живеем във време, когато най-ценното е финансовият интерес. Не ми се иска да вярвам, че в дни на свобода може да се ограничи вярата на православните жители на с. Айдемир. Не ми се иска да вярвам, че някой е против развитието и благопреуспяването на тази част от обичаната ми родина България.

Искам и вярвам, че това е една неволна грешка, внушена ни от поднебесните сили в деня на Благовещение.

Една грешка, която, заставайки пред съвестта си да поправим по съвест с вяра в Бога, заставайки на страната на доброто. Грешка поправима за историята, която днес пишем. Поправена грешка, която ще предпази децата и внуците ни от злото и ще им сочи во веки пътя на доброто.

Затова се обръщам към Вас, уважавани от мен Общински съветници на гр. Силистра – преразгледайте решението си от днес, ден Благовещение и дайте своя глас това Богоугодно дело да продължи и заедно с Вас в мир и любов помежду си да осветим църква „Св. равноапостолни Константи и Елена“ с. Айдемир.

Нека за историята не бъдем гонители Христови, а достойни негови последователи.

„БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОТ БОГА ОТЦА…“ (фил. 1:2) да е между нас

Ваш во Христа молитствувател
Доростолски митрополит Яков

(печат)

25.03.2021
град Силистра

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal