Изходно последование и погребение на Хмелницкия и Камянец-Подилски Митрополит Антоний (Махота) от Православната Църква на Украйна | СНИМКИ

In other languages: UKR

Автор: Александър Иванов

На 26 март 2021 Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний посети град Хмелницки, където в Катедралния Храм на Свети Апостол Андрей Първозвани отслужи Изходното последование на новопреставилия се Хмелницки и Камянец-Подилски Митрополит Антоний (Махота), който се престави в Господа от коронавирус на 23 март 2021. Това съобщава пресслужбата на Православната Църква на Украйна.

С Предстоятеля съслужиха Луцкият и Волински Митрополит Михаил, Тернопилският и Кременецки Архиепископ Нестор, Чернивецкият и Хотински Архиепископ Герман, Тернопилският и Бучацки Архиепископ Тихон, Вишгородският Архиепископ Агапит, Ужгородският и Хустски Епископ Кирил, Дунаевецкият Епископ Марк, Шепетивският Епископ Адриан и Херсонският и Каховски Епископ Борис.

Духовниците от Хмелницка Епархия, паството, представители на местните власти и близки на покойния Митрополит Антоний се помолиха за душата му.

Митрополит Антоний от детинство обичаше Бога и избра трудния и трънлив път на монашеството, като добре се потруди в нашата поместна, вече призната, Православна Църква на Украйна. Той беше добър, мъдър и отговорен човек, притежаващ много качества, каквито истинският пастир на Христовата Църква трябва да притежава.“ – каза в словото си Митрополит Епифаний.

Накрая Митрополит Антоний беше погребан в двора на Храма.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal