ИЗВЪНРЕДНО: Епископ Атанасий (Йевтич) почина от коронавирус COVID-19

Близо две седмици той водеше тежка битка с коронавирусната инфекция.

In other languages: SRBGR EN FR RO MK RUS UKRGEO  PL – CZ – SK

Автор: Александър Иванов

На 04 март 2021 преди малко, вечерта, се престави в Господа на 83-годишна възраст Захумско-Херцеговинският Епископ на покой Атанасий (Йевтич). Епископ Атанасий почина в болницата в град Требине, Босна и Херцеговина, където близо две седмици той водеше тежка битка с коронавирусната инфекция.

През последните дни състоянието му се влоши и днес той предаде Богу дух.

Бог да упокои душата му! Царство му Небесно!


Епископ Атанасий (в света Зоран) Йевтич е роден на 08 януари 1938 в село Бърдарици в шабацкия край на Западна Сърбия. През 1958 завършва Белградската духовна семинария, като през същата година постъпва в Богословския факултет, но се налага да отбие военната си служба. През 1960 приема монашество в Монастира Пустиня във Валево.

През 1963 завършва теология. През следващата, с благословението на тогавашния Сръбски Патриарх Герман, заминава да учи в Богословската Школа на Вселенската Патриария на о-в Халки. Защитава докторат в Атинския университет на тема „Богословието на Апостол Павел според Свети Йоан Златоуст“. През 1968 започва да чете курса „Въведение в богословието и патрологията с аскетика“, както и „История на Църквата през византийския период“ в Православния институт „Свети Сергий“ в Париж.

От 1973 започва работа в катедрата по Патрология в Богословския факултет в Белград, като през различни периоди е декан на факултета. Автор е на стотици научни трудове, от които основният е Патрология, преведени на много европейски езици. През 1991 е хиротонисан за Банатски Епископ, а през следващата става Захумско-Херцеговински Епископ. Заради войната в Босна и Херцеговина катедрата му се мести в Требине. През 1996 получава сериозна травма на шийните прешлени и подава молба за оттегляне на покой, като Архиерейският събор удовлетворява молбата му през 1999.

През 2010 е назначен за местоблюстител на Рашко-Призренска и Косовско-Метохийска Катедра, но не успява да изпълнява задълженията си и се оттегля след няколко месеца по здравословни причини.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal