Начало » Новини » Светът » Известен йеромонах от Киево-Печерската Лавра премина към Православната Църква на Украйна | СНИМКИ

Известен йеромонах от Киево-Печерската Лавра премина към Православната Църква на Украйна | СНИМКИ

In other languages: GR – UKR

Автор: Александър Иванов

Бивш помощник на ръководителя на отдела за връзки с обществеността към Свято-Успенската Киево-Печерска Лавра, църковен публицист и богослов Йеромонах Инокентий Пидтоптаний напусна редиците на Руската Църква в Украйна и се присъедини към каноничната автокефална Православна Църква на Украйна, и по-конкретно към Переславско-Вишневската Епархия на ПЦУ.

Това радостно събитие се случи на 13 март 2021.

В коментар за Релігійна правда, отец Инокентий заяви, че не смята своя акт на прехвърляне за „преход“, тъй като автокефалия е предоставена не на новосъздадена Църква, а на съществуващата древна Митрополия на Вселенската Патриаршия, която до 2018 е била под управлението на Московската Патриаршия.

Наричането на актове по признаване на ПЦУ от клирици на РПЦвУ с думата „преход“, не съответства на еклисиологическата реалност“ – обясни отецът.

34-годишният Йеромонах не критикува и не обвинява никого от Московската Патриаршия, а само изразява съжаление, че някои вярващи от Църквата на Русия нямат разбиране за неизбежността на автокефалията на Църквата на Украйна. „На Православната Църква на Украйна е предоставен Томос за автокефалия, и трябва да се осъзнае, че никой няма да анулира този документ, никой няма да го отмени, никой няма да го опровергае.

Според отец Инокентий, всеки мислещ човек осъзнава, че признаването на ПЦУ от останалите поместни православни църкви ще продължи.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal