Игуменът на Монастира Сихастрия: Наближаващата канонизация на Стареца Клеопа носи радост в сърцата на православните християни

In other languages: ROEN

Автор: Doxologia INFONEWS

Новините за предстоящата канонизация на Стареца Клеопа (Илие) донесоха голяма радост в сърцата на румънските православни вярващи и особено на онези, които са енориаши на Монастира Сихастрия, където великият изповедник и старец от 20-ти век се труди и е погребан.

„Въпреки че мнозина вече почитат Стареца Клеопа като светец, те все още искаха благочестието му да бъде потвърдена и на официално ниво. Често ни питаха, кога отец Клеопа ще бъде канонизиран. Някои от поклонниците вече го наричат ​​Свети Клеопа“, каза Игуменът на Монастира Сихастрия Негово Високопреподобие Архимандрит Арсений Попа.

На своето заседанието на 25 февруари 2021 г. Свещеният Синод на Православната Църква на Румъния реши да започне процедура по канонизация на десетки изповедници и мисионери, пострадали по време на комунизма, по случай 140-годишнината от предоставянето на автокефалия и 100-годишнината от предоставянето на Патриаршеско достойство по икономия отново от Майката Църква, Вселенската Патриаршия. Тези годишнини се изпълват през 2025 г. Именно тази година ще бъде крайна точка за приключване процедурата по канонизация на тези изповедници.

По-късно Патриаршеският Викарен Епископ на Плоещ г-н Варлаам обяви имената на трима от тях: Архимандрит Клеопа (Илие), отец професор Думитру Стънилоае и Архимандрит Герасим (Иску) от Монастира Тисмана.

Още повече хора ще научат за живота и учението на Стареца Клеопа Илие чрез евентуалната му канонизация“, заяви Архимандрит Арсений, като допълни, че „така това ще послужи за по-добро познаване на неговия живот и по този начин монасите, свещениците и вярващите ще получат достоен модел за следване“.

За пореден път това ще покаже, че Църквата е жива, дори ако нейното учение, доказано многократно в нейната двухилядолетна история – противоречи на някои манталитети, независимо дали са насърчавани от силните на света, но които в крайна сметка се оказват ефимерни“, се замисли накрая отец Арсений.

Старцът Клеопа беше голям мисионер и изповедник срещу атеистичния комунизъм, припомни Игуменът и дори по време на годините на изолирано убежище в планините, той продължи да служи на Църквата.

Дълги години отец Клеопа е бил преследван от Секуритате (Държавна сигурност в комунистическа Румъния), но той в повечето случаи се измъкваше от тяхното полезрение като се оттегляше в отшелничество някъде в планината. През 1954 г. той намери подслон в планината Станишоара заедно с йеромонах Арсений Папачок

Казвам, че неговитеотшелничества в пустинята бяха косвен вид мисионерство, защото от една страна това беше автентичен начин на монашески живот, което означава и молитва за света, а от друга страна, дори и в репресивните институции в района който го потърси, неговата снимка беше показвана като тази на някой, който е бил в конфликт с властта от онова време (неудобен за властта – Бел. авт.), така че полицията неволно доказваше, че все още има велики живи хора, които чрез своя духовен живот противоречат на оскверняващата идеология на държавното ръководство по това време“, подчерта отец Арсений.

Чрез енергичните си проповеди и служението си като игумен на Монастирите Сихастрия и Слатина и духовен баща на много други, Старецът Клеопа допринесе за разцвета на монашеския и духовен живот в цялата страна“, добави Игуменът.

Неговото учение е синтез на учението на Светите Отци, което излъчва свежест и което говори на езика на съвременния свят и затова хората от всички нива в Църквата са го търсили“, заключи Архимандрит Арсений Попа.

На снимката: Митрополитът на Молдова и Буковина Даниил, сега Патриарх на Румъния заедно с неговия духовен старец – Архимандрит Клеопа Илие (06.08.1987 г.)
На снимката: Архимандрит Арсений Попа, Игумен на Монастира Сихастрия

Източник: Basilica.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal