Игуменката на Монастира Тисмана: Приветстваме решението на Свещения Синод за канонизиране на нашия отец и закрилник Архимандрит Герасим Иску

In other languages: RO EN

Автор: Александър Иванов

„Приветстваме с голяма радост това решение на Свещения Синод“ – каза пред Basilica.ro майка Антония Попеску, Игуменка на Монастира Тисмана в Румъния, след като до нея достигна новината, че Архимандрит Герасим Иску е един от изповедниците на Православната вяра, предложени за канонизация.

Отец Герасим е последният Игумен на Монастира преди общността на монахините да дойде там.

Отецът беше ерудит и много предприемчив и трудолюбив човек. Той служи на Църквата като Игумен, като екзарх, изпратен е на мисия в Приднестровието в периода на румънската администрация“ – припомни майка Антония.

Навсякъде той е оставил ярък отпечатък“ – казва Игуменката за отец Герасим. „Включително в комунистическите затвори, където е минавал (Крайова, Аюд, Питещ, Герла, Канал, Търгу Окна). Образ на исихастката молитва, всеотдаен свещеник, саможертвен при всякакви обстоятелства.

Той си отиде без страх и с всякаква надежда в милостта и любовта на Христос.

Ние като общност го чувстваме като наш небесен отец и закрилник, и затова често се обръщаме към него. И имаме надежда, че ще бъдем чути. Поклонниците проявяват същото благочестие, те са впечатлени до сълзи, слушайки историята за неговата смърт.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎