Земљотрес у Грчкоj нанио оштећена и на храмовима | ФОТОГРАФИЈЕ

In other languages: GR – BG – MK – RO UKR

Велику материјалну штету проузроковао је снажан земљотрес који је  данас, у сриједу поподне, погодио шире подручје Тесалије. Становници су се изашли на улице ради безбједности и чекају даља упутства од општине и служби цивилне заштите. За сада није забиљежена ниједна жртва нити озбиљнија повреда. Регион Тесалије издао је саопштење у 3:00 поподне грађанима о земљотресу који је погодио Еласону. Земљотрес се осјетио у Лариси, Трикали, Козанима и Солуну.

Снажан земљотрес од 5,9 степени Рихтерове скале није поштедио ни храмове који су претрпјели огромну штету. Најтеже погођено село у тој области је Месохори, близу Еласоне (Еласона – град је у средишњој Грчкој, у области Тесалије), гдје су локална црква и 30-ак старих кућа тешко оштећене. Штете су се односиле на падове дијелова зидова, али и на значајне пукотине у неколико случајева.

Од првог тренутка, митрополит Ларисе и Тирнавоса, господин Јероним, посјетио је оштећене храмове i разговарао са становницима.
Одлуком Регионалне дирекције за образовање у Тесалији затворене су све школе у ​​окружењу, док се по налогу регионалног директора Георгеа Дондоцакиса (Γιώργου Δονδοτσάκη) сви грађевински објекти се прегледавају ради утврђивања штете.

Прве процјене за храмове су сљедеће:

1. До сада су забиљежена озбиљна оштећења на два споменика: на Агија Параскеви у Тирнавосу  (Лариса) – 19. вијек и на Агиосу Николаосу, у Куцохеру  (Κουτσόχερо)17. вијек, док се срушио и зидани звоник Агиоса Николаоса (19. вијек) на Тирнавосу. 
2. Панагија Фанеромени  у Тирнавосу, Лариса (19. вијек) претрпјела је мању штету.
3. У Лариси су се догодиле врло мале штете, попут пада малтера и плочица, у џамији Гени.
Дошло је до пада димњака у бившим војним пекарама, гдје се налази археолошко складиште.
4. Незнатна оштећења забиљежена су у Дијахронико музеју у Лариси (Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας).

Извор: Vjeronauka.net

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal