Започна ваксинацията срещу COVID-19 в Света Гора с ваксините на Pfizer-BioNTech. Архимандрит Вартоломей Есфигменски е първият ваксиниран | СНИМКИ

В Здравния център в Карея е създаден ваксинационен център под наблюдението на директора Констандинос Докуслис.

In other languages: GR MK

Автор: Doxologia INFONEWS

В петък на 19 март 2021 г. вечерта кораб на бреговата охрана транспортира първите 400 дози от ваксината Pfizer-BioNTech до Атон. Създаден е ваксинационен център в Здравния център на Карея под наблюдението на директора на учреждението г-н Констандинос Докуслис.

В петък вечерта бяха ваксинирани първите 35 монаси, както и служители, сътрудници в монастирите. Ваксинацията продължава днес и утре.

Игуменът на Свещената Обител на Есфигмен Архимандрит Вартоломей беше първият ваксиниран, а след него се ваксинираха монаси от Монастирите Иверон, Кутлумуш, Симонопетра, които бяха дошли в Карея, специално за тази цел.

Началото на ваксинацията в Света Гора беше предвидена за сряда, но заради климатичните условия със силни пориви на вятъра, не можеше да се реализира рейс до Атон за превоз на ваксините.

Голям интерес сред монасите

Между монасите има огромно облекчение от факта, че вече е започнала ваксинацията и при тях. Според информацията на вестник Μακεδονία, първоначалните резерви към ваксината, различните конспирации, отричане на ваксината и пр. са отстъпили пред здравия разум и любовта към себе си и ближния.

Важно е да се уточни, че монасите, които са били болни от коронавирус са били помолени да се ваксинират. Интерес към ваксинацията проявяват и монасите от отдалечените скитове в Атон.

Въпреки че монашеската република е затворена за поклонници, монасите са силно разтревожени, дори и уплашени, тъй като в киновийната система, в която живеят в малки пространства, черкуват се заедно в неголямо пространство, хранят се заедно в неголямо пространство са предпоставка за разпространението на коронавирусната инфекция. Освен това, има голям брой монаси, които са на преклонна възраст и то с немалко придружаващи заболявания.

Първият случай на заразен с Covid-19 беше преди една година

Припомняме, че първият случай на заразен монах в Света Гора с коронавирус беше преди една година. По-конкретно монах от Монастира Ксенофонт, който беше пътувал до Шотландия и Англия. Другите трима монаси, които са пътували с него след няколко дни проявиха симптомите на вируса. Общо четирима монаси от различни монастири починаха от този вирус, а над 10 бяха в критично състояние в болницата, но слава Богу пребориха тази коварна болест.

Света Гора е „затворена“ от началото на месец декември миналата година и според решението на Свещения Кинотис забраната за влизане на поклонници е в сила до 30 март т.г. Всички служители и сътрудници на монастирите, на които им се налага да влизат в Атон са подлагани на тестове за вируса още в Урануполис и на другите места за влизане в Атон. Влизането в Атон става само с отрицателен тест за коронавирус.

През следващите дни, Свещеният Кинотис ще обсъди внимателно текущата обстановка, но отмяната на забраната ще зависи от хода на пандемията, както и от решението на гръцкото правителство.

Важно е да се отбележи, че Кинотисът е в постоянно сътридничество с Гражданското управление в Атон и всяко едно решение се ратифицира от Управителя на Атон г-н Атанасиос Мартинос.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎