Зам.-министърът на външните работи на Гърция посети Богословската Школа в Халки | СНИМКИ

In other languages: GREN

Автор: Йордан Георгиев

Днес на 19 март 2021 г., зам.-министърът на външните работи на Гърция г-н Костас Власис, отговарящ за гръцката диаспора и за поместните Църкви, свързани с нея, посети Богословската Школа на о-в Халки. Той беше придружен от Негово Превъзходителство посланика на Гърция в Анкара г-н Михаил-Христос Диамесис и от Нейно Превъзходителство Генералния консул на Гърция в Константинопол г-жа Георгия Султанопулу.

Високопоставени гръцки служители бяха приети от Игумена на Свещената Обител на Света Троица, където се помещава Школата – Негово Преосвещенство Епископа на Арависос г-н Касиан и братството на монастира. Те се поклониха в храма на Школата. След това, бяха посрещнати в залата за аудиенция на Школата, където Игуменът ги информира за богатата ѝ история, но и за въпросите, свързани с реставрацията на сградата и за функционирането ѝ отново.

След като посетиха историческата библиотека на Школата, високопоставените гости седнаха на трапезата, която беше дадена в тяхна чест.

«По-време на посещението ми в Константинопол във връзка с интрознизацията на Стареца Митрополит на Халкидона г-н Емануил имах възможността да посетя Свещената Богословска Школа на Халки.

Негово Преосвещенство Епископът на Арависос г-н Касиан ме разведе из Школата, както и в библиотеката, която е побрала едно огромно богатство от книги.

Повторното отваряне на Школата е устойчиво искане, както за Вселенската Патриаршия, така и за Гърция, тъй като тя представлява фар и паметник на културата и историята», написа във Facebook г-н Костас Власис.

В събота на 20 март 2021 г., г-н Власис ще присъства на интронизацията на Високопреосвещения Митрополит Старец на Халкидона г-н Емануил, съгласно съответното обявление на министерство на външните работи на Гърция.

В неделя на 21 март 2021 г., Неделя на Православието, зам.-министърът ще присъства на Патриаршеската и Синодална Литургия в Патриаршеския Храм на Свети Георги във Фенер, която ще бъде възглавена от Н.Б. Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

В допълнение към неговата програма се предвижда да посети също Гръцкото православно дървеното сиропиталище на о-в Прингипо като и са се срещне с преподаватели и представители на гръцката общност в Константининопол.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal