Забележително писмо на Вселенския Патриарх до Папа Йоан Павел II, което касае Украйна и основно каноничния ред в Православната Църква | 29.11.2003

In other languages: GR

Коментар: Николас Гюргенидзе

Превод: Йордан Георгиев

Забележително писмо на Вселенския Патриарх до Папа Йоан Павел II (29.11.2003), което касае Украйна, но основно каноничния ред на Светата ни Църква.

След проучването на това изключително писмо, човек разбира колко неспособен и некомпетентен е Московският Патриарх спрямо Вселенския Патриарх.

Когато Старейшият Рим се опита да нахлуе в каноничната територия на Вселенския Престол за да учреди „Униатската Киевска Патриаршия“, Московският Патриарх Алексий II на 29 март 2003 обвинява Епископа на Рим пред Вселенския Патриарх като иска от него да „осъди“ Папата за антиканоничните му действия в Източна Европа. Тук човек разбира, че Москва е разбрала, че само Вселенският Патриарх е този, който може да разгледа казуса, очевидно и за това той се обръща към Негово Всеветейшество г-н г-н Вартоломей. По всяка вероятност, Московският Патриарх не е посмял да „осъди“ Папата, понеже не е равен на него, докато според Свещените Канони Вселенският Патриарх се счита за равен на Папата с еднакво първенство, и разбира се, с още повече съдебни привилегии, които дори Епископът на Рим не е притежавал. Вижте например въпроса за апелацията (апелативната жалба). Епископът на Рим е могъл да разглежда дела САМО на епископите от неговия диоцез като той е изпращал свои представители в епархията, където е съществувал проблемът. С други думи, самият Папа не е участвал във вземането на решението (отсъждането), както се посочва в съотвените канони (правила) на Сардикийския събор, (343 – трети и четвърти канон). Докато напротив, Вселенският Патриарх и Архиепископ на Константинопол може да взема решения за всички клирици от всички диоцези съгласно 9 и 17 канон на Вселенския събор в Халкидона.

Вселенският Патриарх и Архиепископ на Новия Рим в своето писмо счита унията като „еклисиологично неправилна“. Тя цели откъсването на членове от паството на Православната Църква и тяхното преминаване в Римокатолическата църква, за което предупреждава: «Ако планираните от Вас действия не бъдат отменени, ще се попречи на целия постигнат до този момент напредък и ще доведе до такъв провал, че тези отношения ще се намират на най-ниското равнище от предишното в историята».

Освен това, Вселенският Патриарх от научно гледище осъжда писмото, което е изпратил Римокатолическият Кардинал Валтер Каспер до Патриарха на Москва Алексей II, относно плановете за създаването на „Униатска Патриаршия на Украйна“, като исторически неоправдано и неприемливо и че нарушава православния каноничен ред.

Вселенският Патриарх в историческото си писмо съживява и разкрива наяве истинското място на Вселенския Престол в Православната Църква, поради което той пише с такава смелост на Папата, че осъжда антиканоничните му действия. По отношение на т.нар. „Папско първенство“, той пише:

«Високопреосвещеният Кардинал г-н Валтер Каспер знае добре като уважаван богослов, че предложените исторически неоправдани тълкувания за генезиса и каноничното установяване от Халкидонския Вселенски събор (IV-ти, 451 г.) на Патриаршеската институция в управлението на цялата Църква на Изток и на Запад са нереалистични. Те вече са осъдени дори и от неговото римокатолическо историческо изследване като болезнена останка от полемичната истерия срещу Престола на Константинопол и главно срещу Патриаршеската институция. Те са категорично отхвърлени като безпочвени от Източната Църква, която намира за еклисиологично и канонично неаргументирана теорията за Папското първенство. По този начин, лесната отмяна на произволните тълкувания (интерпретации) за Патриаршеската институция, които се представят в горепосочения документ, би било опасно да се определи като анахронично завръщане към средновековните форми на полемическото богословие, понеже към тях се отнася теорията за Папското първенство чрез лъжедокумента за Константиновия дар и лъжеразпоредбите на Исидор».

И накрая, докато срива със земята всички аргументи на Стерейшия Рим, Вселенският Патриарх информира Епископа на Рим (Папа Йоан Павел II), че всичко това ще съобщи на осталите Предстоятели на поместните Православни Църкви.

Тук може да прочетете цялото писмо:

Източник: Nicolas Gurgenidze

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal