ЕКСКЛУЗИВНО: Последните думи на покойния Епископ Атанасий Йевтич към Сръбския Патриарх Порфирий | VIDEO

In other languages: SRB – EN

Автор: Младен Алексич
Превод: Александър Иванов

От болницата, през последните си дни, Епископ Атанасий Йевтич, който изгуби тежката битка с COVID-19 на 04 март 2021, се обърна с последни думи към Сръбския Патриарх Порфирий.

В началото, той се обърна към Патриарха така: „Ваше Блаженство, Архиепископе на Печ и Жича, Патриарше на Белград и на всички сръбски и крайбрежни земи.

Епископ Атанасий поздрави Сръбския Патриарх Порфирий за избирането му за Предстоятел на Църквата на Сърбия. Позовавайки се на патриаршеското му слово по време на интронизацията му, Епископ Атанасий каза, че е останал изумен от думите на Патриарха за Косово и Метохия.

Освен това той добави, че предшественикът на Патриарх Порфирий – Патриарх Ириней – е ласкаел сръбския президент Александър Вучич. Епископ Атанасий нарече Вучич „косовски предател“.

Епископ Атанасий беше най-силният глас в Църквата на Сърбия срещу косовската политика на Вучич. През последните години той произнасяше много негативни и груби думи по адрес на Вучич, особено за косовската му политика.

Във видеото, Епископ Атанасий припомни, че е изпратил още писма до сръбския президент и блаженопочившия Сръбски Патриарх Ириней, за да ги предупреди за ситуацията в Косово.

През 2013 Епископ Атанасий и покойният Черногорско-Приморски Митрополит Амфилохий отслужиха Панихида за сръбското Правителство (тогава Вучич беше вицепремиер на Правителството). Това се случи, след като сръбските власти подписаха Брюкселското споразумение с представители на така нареченото Косово.

Тези двама сръбски Йерарси – Атанасий и Амфилохий – винаги ползваха груби думи за Вучич и бяха известни с противопоставянето си срещу Вучич в Патриаршията на Сърбия.

В речта си Епископ Атанасий каза още, че работи по няколко нови книги.

Източник: OrthodoxTimes.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal