Единствената църква с щъркелово гнездо вместо кръст върху купола | СНИМКИ

Ще ви разкажем една необичайна история – приказка, но от реалния живот. Приказка, която ни кара да вярваме в доброто.

Храм „Св. Петка“ в столичния квартал „Орландовци“ е единствената църква без кръст. Причината – върху купола ѝ гнезди семейство щъркели.

Всяка пролет жителите на квартала очакват птиците да се завърнат в дома си и истински се притесняват за съдбата им, ако закъснеят.

Историята около това щъркелово гнездо е позната на целия квартал. Преди години двойка щъркели изгражда гнездо около кръста на храма „Св. Петка“ и започва да отглежда поколение след поколение.

През 2019 година при ремонт на храма се налага гнездото да бъде подменено с ново. Причината – било е изработено от стари гуми с тегло от 800 килограма и така застрашавало купола на храма.

Ремонтът започва след като щъркелите отлитат на юг. Това разказа за DarikNews.bg иконом Петър Христов, председател на столичните храмове „Св. Петка“ и „Св. вмчца Екатерина“ в кв. „Орландовци“.

При ремонта на храма, вместо гнездото да бъде разрушено, кръстът бива свален и на негово място е поставена нова олекотена стойка за щъркеловото гнездо.

Служителите на храма се включват в разплитането на кръста от старото гнездо. Сега той е реновиран и е поставен върху новата сграда на първата социална сладкарница в София, наречена „Малката къщичка“.

Поводите за радост на миряните в квартала продължават. На 2 юли 2019 г. с трепет те посрещнаха светогорската икона Пресвета Богородица „Скоропослушница“. Светинята, която е копие на иконата на св. Богородица „Скоропослушница“, която се покои в Дохиарския манастир на Света гора – Атон ще остане завинаги в столичния храм „Св. Петка“, кв.“Орландовци“ за благословение и духовна радост на вярващите.

Иконата е изписана от светогорски братя в оригинален размер и е с красив релефен сребърен обков. Окончателно завършена, повече от месец тя е пребивавала в манастира „Дохиар“, поставена точно срещу оригиналната икона.

В храма Св. Екатерина, който се помещава в същия двор, заедно с чисто нов параклис, са изложени за поклонение свети мощи на Св. Екатерина, Св. Петка Параскева и частица от Светия Кръст Господен.

Източник: DarikNews.bg


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎