Посещение на добра воля на представители на БПЦ при ватиканския държавен секретар кардинал Петро Паролин, ден след въдворяването на новия свещеник на Българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим Иван Иванов, в перспектива на взаимно сътрудничество от духовно-пастирски характер. Обсъдена бе и възможността на 24 май т.г. да бъде отслужена света литургия на централния олтар на раннохристиянската базилика „Сан Клементе“, където са мощите на св. Климент и на Константин-Кирил Философ.

Делегацията бе водена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний Западно и Средноевропейски на БПЦ-БП задно с Негово превъзходителство Богдан Паташев, посланик на Република България към Светия Престол и Негово благоговейнство презвитер доц. д-р Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет и свещеник на БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим.

Обсъдени бяха въпроси относно църковните отношения. Представяне на презвитер доц. д-р Иван Иванов, като новият свещеник на БПЦО и църковно-дипломатически представител в Рим. Въпроси, свързани с посещението на делегацията при папата за 24 май, и вероятността да се направи историческо богослужение, за първи път след времето на светите братя Кирил и Методий в Рим, да се отслужи света Литургия на централния олтар на раннохристиянската базилика „Сан Клементе“, където са мощите на св. Климент и на св. Константин-Кирил Философ, и после да се направи традиционното поклонение на гроба. Разгледани бяха въпроси от духовно-пастирски характер, свързани с функционирането на енориите в Западна и Средноевропейската епархия на БПЦ.

Митрополит Антоний благодари за предоставената възможност за литургично ползване на католическите храмове от страна на българските православни общини. Бяха разгледани въпроси от академичен и културен характер, свързани с възможност за бъдещи специализации на богослови в папските университети. Православният йерарх благодари от името на Неговото Светейшество патриарх Неофит за мощите на Свети Климент папа Римски и на Свети Потит Сердикийски, предоставени от папа Франциск на Софийска епархия след посещението му в България през май 2019 г.

От своя страна кардинал Паролин изказа най-сърдечните поздрави на папа Франциск към патриарх Неофит, изразявайки задоволство от възможността доц. д-р презвитер Иван Иванов да бъде пратеник в Рим. Изтъкнато бе че нововъденият свещеник на българската православна общност в Рим е бил специализант в Папския институт за Изтока и преводач на папа Йоан Павел Втори и папа Франциск в България от православна страна, по време на посещенията им в Светия Синод на БПЦ и патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Кардинал Паролин подчерта, че ще се радва да види отново българска църковна делегация при папата на 24 май и възторжено приема идеята да се отслужи Литургия на този ден в храма „Сан Клементе“ в Рим. Пожела благодатно и плодотворно служение на новия свещеник и подчерта подкрепата си за утвърждаване на българската църковна община в Рим, чието литургично седалище е църквата „Сан Паоло ала Регола.

На следващия ден Н. Впр. Антоний, придружен от посланик Паташев, се срещна и представи отец Иван Иванов на кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за Източните църкви, на кард. Курт Кох, оглавяващ Папския съвет за насърчаване на единството на хрстияните, на кард. Аюзо Гишо, председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог и на викария на Н. Св. папа Франциск кард. Анджело Де Донатис, под чието попечителство е храмът предоставен на БПЦО Св. Седмочисленици.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal