Вселенският Патриарх покани Александър Вучич във Фенер и изрази надежда, че ще бъде домакин на официалното посещение на Сръбския Патриарх Порфирий

In other languages: SRBGR

Автор: Йордан Георгиев

Негово Превъзходителство посланикът на Сърбия в Черна гора д-р Владимир Божович присъства на 81-вия рожден ден на Вселенския Патриарх и честването на 30-годишнината от Патриаршеското служение на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей, както съобщихме по-рано според официалното комюнике на Вселенската Патриаршия.

По този повод, Негово Превъзходителство д-р Владимир Божович предаде на Вселенския Патриарх пожеланията и поздравленията на Президента на Република Сърбия г-н Александър Вучич и тези на новия Сръбски Патриарх г-н г-н Порфирий по случай рождения му ден.

Патриарх Вартоломей благодари сърдечно за пожеланията като поздрави г-н Вучич и го покани да бъде негов гост. Той похвали държавните усилия на Сърбия и на президента Вучич в борбата срещу пандемията срещу Covid-19 и в процеса на ваксинация. Вселенският Патриарх даде пример със себе си, че се е ваксинирал, призовавайки всички вярващи да сторят същото.

Вселенският Патриарх също така поздрави новия Сръбски Патриарх г-н г-н Порфирий като изрази желанието си за изключително добри отношения и продължаване на сътрудничеството, както надеждата и очакванията, че скоро ще бъде домакин на първото му официално посещение (във Фенер – Бел. авт.).

Той си спомни и за прекрасните спомени, които е имал с Патриарх Ириней и Митрополит Амфилохий, с когото са учили заедно и към когото е бил много привързан, изразявайки съжаление за голямата загуба за Сръбската Православна Църква.

Посланик Божович запозна Вселенския Патриарх с политическата цитуация в Черна гора, особено в светлината на всички събития около новоприетия закон за свобода на религията.

Събеседниците изразиха желанието си всички проблеми да бъдат решени чрез Христовото Евангелие, любовта, вярата и диалога.

Д-р Владимир Божович благодари на Патриарха за възможността да бъде до него в този изключителен ден, което показва голямо уважение към Република Сърбия и Сръбската Православна Църква.

Източник: Borba.me

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal